Hem > Endokrinologi > diabetes > Är Mulberry bra för mitt blodsocker?
Mulberry

Är Mulberry bra för mitt blodsocker?

Jag läste att Mulberry ska vara bra för blodsockret. Jag äter 3 x 2 tabletter metformin per dag, och tar även Victoza på morgonen. Sockret ligger bra nu. Skulle vilja bli av med några metformin per dag vilket gör magen väldigt besvärlig.

Kan Mulberry minska behovet av metformin?

Hasse

Jag rekommenderar dig inte att ta Mulberry istället för metformin. Metformin är en välstuderad och effektiv behandling för att sänka blodsockret hos personer med typ 2-diabetes (åldersdiabetes). Det finns en klar dokumentation från vetenskapliga studier att metformin minskar risken för hjärtinfarkt och att dö i förtid. Den dokumentationen finns inte för Mullberry.

Tyvärr upplever många biverkningar med metformin, i form av mag- och tarmproblem såsom illamående, diffusa bukobehag, kräkningar och diarré; ofta är de vanligare vid högre doser. Biverkningarna är dosrelaterade och kan reduceras om dosökning sker långsamt samt om metformin intas i anslutning till måltid.

Ta inte Mulberry istället för metformin

Victoza i kombination med metformin har också stark vetenskaplig dokumentation att skydda mot kardiovaskulära händelser som hjärtinfarkt och stroke och död i hjärt-kärlsjukdom.

Mulberry är ett kosttillskott som innehåller mullbärsextraktet. Det innehåller ämnet DNJ som är ett naturligt ämne som finns i mullbärsträdets blad. Det innehåller även tillsatt krom som hjälper till att upprätthålla en normal omsättning av glukos.

Se Mullberry som ett komplement till dina andra mediciner, inte ett alternativ.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 15 2018.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.