Hem > Hjärta/Kärl > EMA granskar nyttan med Omega 3 efter hjärtinfarkt

EMA granskar nyttan med Omega 3 efter hjärtinfarkt

Nyligen publicerade studier antyder att Omega 3-fettsyror inte skyddar mot hjärt-kärlsjuksjukdom hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt. Med anledning av detta kommer den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utvärdera produkternas nytta och risker utifrån tillgänglig data.

Omega 3-fettsyror är godkända i många europeiska länder för att, i kombination med andra läkemedel, minska risken för hjärt-kärlsjuksjukdomar hos personer som tidigare haft en hjärtinfarkt. De används också för att minska nivåerna av triglycerider, vissa typer av blodfetter. När dessa produkter godkändes fanns vissa studier som visade på effekt, även om fördelarna ansågs vara små.

Omega 3 inte så bra som tidigare

En nyligen publicerad meta-analys som inkluderade tio enskilda studier med sammanlagt 78 000 patienter kunde inte visa en statistiskt signifikant minskning i hjärtinfarkt, stroke eller andra hjärt-kärlsjukdomar. Dessa resultat bekräftar resultaten från studier som publicerades 2012.

Granskningen som nu påbörjas kommer att utföras av EMA:s kommitté för humanläkemedel, Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), efter en begäran från svenska Läkemedelsverket. När granskningen avslutats kommer EMA att utfärda rekommendationer angående produkternas användning i EU.

LÄS MER: Kan jag kombinera Havtorn och Omega-3 utan risk?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.