Hem / Biverkning / Finns det inga andra preparat än statiner för att sänka kolesterolet?

Finns det inga andra preparat än statiner för att sänka kolesterolet?

Jag har som jag behandlas för sedan ca 5 år med 15 mg och Hydrochlorothiazide 25 mg var morgon.

För ca 1,5 år sedan fick jag låg puls (nattetid) och fick en pacemaker. Efter det började jag behandlas med statiner, först o sedan Atrovastatin, men fick så oerhört mycket värk i leder o muskler (främst nattetid). Fick då byta preparat till Ezetrol (i början av detta år) men tyvärr har detta läkemedel ingen effekt på mig då mina värden blev sämre. Min läkare uppmanade mig då att återgå till Simvastatin o som ett brev på posten fick jag tillbaka led o muskelvärk- Främst nattetid.

Finns det verkligen inga andra preparat? Har läst om . Kan det vara något. Vill tillägga att jag är 52 år , inte överviktig, Äter nyttigt med väldigt lite fett i kosten samt motionerar o tränar ca 4 ggr/ vecka. Kan du ge något råd?

Gunilla

Det finns flera (fem) olika statiner att prova, men eftersom du redan provat två kommer de andra tre troligen inte att vara bättre (= ha mindre biverkningar). Det finns också fibrater och resiner att prova, men dessa har inte lika stark vetenskaplig dokumentation på att minska risken för mer allvarliga kardiovaskulära komplikationer (vilket är anledningen till att man vill behandla höga blodfetter).

Du behöver ett läkemedel med bevisad effekt

Det har nyligen kommit ett nytt läkemedel som heter Repatha. Eftersom det är nytt är kunskapen om detta inte lika god som med de andra, och det finns ännu ingen dokumentation på kardiovaskulära komplikationer, men det sänker blodkolesterol effektivt. Det är ganska dyrt och vården är restriktiv att använda det så du får nog tjata en del för att få det.

Redasin å andra sidan har inte heller någon dokumentation på att sänka risken för kardiovaskulära komplikationer, det finns dock en viss dokumentation att det sänker ditt kolesterol.

Eftersom du har en pacemaker, anses du medicinskt ha en högre risk för komplikationer. Därför bör du behandla med läkemedel som har en dokumenterad effekt på kardiovaskulära komplikationer, och det har inte Redasin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *