fbpx
Hem > Hjärta/Kärl > Fungerar Redasin med min medicinering?
Redasin med
© Galina Barskaya | Dreamstime Stock Photos

Fungerar Redasin med min medicinering?

Jag har högt blodtryck som jag behandlar med Losartan. Jag har också en extremt jobbig tinnitus som jag behandlar med Lerkanidipin, Oxascand och Sertralin.

Har på senare tid fått lätt förhöjda kolesterolvärden. Jag tycker att jag tar tillräckligt med läkemedel och undrar om jag kan ta rödristabletter (Redasin) med ovanstående medicinering?

Erka

Redasin är ett kosttillskott som innehåller rödris, som bildas genom jäsning av svampen Monascus purpureus, som växer på fuktigt vitt ris. Rödris innehåller bland annat den kolesterolsänkande substansen monakolin K, som också kallas lovastatin.

Det finns inga studier som visar hur det interagerar (krockar) med andra läkemedel. Trots det ska det troligen gå bra att ta Redasin med dina övriga mediciner.

Det finns några små och korta studier som visar att rödris kan sänka kolesterolnivåerna, men det finns inga jämförande studier med vanliga läkemedel som har visat att rödris minskar risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt.

Om du har ett kolesterol som är förhöjt bör du få det undersökt av en läkare för säkerhets skull, och få dennes åsikt om eventuell medicinering. Om läkaren bedömer att det måste medicineras finns det många bra och säkra läkemedel att välja.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 6 2018.

LÄS MER: Medicin mot högt kolesterol ska väl minska risken för plack?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.