fbpx
Hem > Hjärta/Kärl > Hur effektivt är egentligen LowCol?
LowCol

Hur effektivt är egentligen LowCol?

En granne till mig har högt kolesterol och behandlar därför med kolesterolsänkande statiner. Hon tar också något som heter LowCol för att ytterligare sänka kolesterolet.

Eftersom jag själv har högt kolesterol sedan lång tid tillbaka blev jag nyfiken men vill gärna veta lite mer om det innan jag provar.

Anita

Vi behöver en viss mängd kolesterol för att bygga upp cellväggarna i kroppen. Om nivåerna blir för höga kan det orsaka åderförkalkning, som kan vara en bidragande orsak till hjärtinfarkt och blodpropp.

LowCol är ett livsmedel för speciella medicinska ändamål. Det är ett pulver som innehåller den fiberrika örten psyllium, växtsteroler från tall samt havremjöl.

Det finns studier som visar att LowCol minskar upptaget av kolesterol i tarmen efter måltid, däremot finns inga studier som visar att det dessutom minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller blodpropp. Därför är det oerhört viktigt att inte sluta med annan kolesterolsänkande receptbelagd behandling som din läkare skrivit ut.

Kosttillskott som LowCol, och andra preparat, ska alltså bara användas som ett komplement, inte som ett alternativ. Precis som din granne gör.

Denna fråga publicerades i Hemmets Journal nr 41 2013.

LÄS MER: Hur skiljer sig de olika läkemedlen åt?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.