Hem > Hjärta/Kärl > Kan Enalapril orsaka reumatisk sjukdom?
reumatisk sjukdom

Kan Enalapril orsaka reumatisk sjukdom?

Jag fick högt blodtryck under en tvillinggraviditet och Enalapril sattes in några månader efter förlossningen. Jag hade många konstiga symptom under många år som ingen läkare förstod sig på. Slutligen, via en tandläkare som remitterade mig till en reumatolog, kunde man ställa diagnosen MCTD.

Jag behandlar med Enalapril 20 mg, 1 ggr/dag, samt Plaquenil 200 mg 1 ggr/dag

På en diskussionssida på nätet hörde jag lite oroande att Plaquenil och Enalapril inte ska tas tillsammans. När jag kollade upp det, får jag samma uppfattning, att Enalapril inte ska tas om man äter en immunhämmande medicin eller behandlas mot reumatisk sjukdom.

Läser även på Enalapril att det kan orsaka autiommun sjukdom. Undrar om det kan vara det som gjort att jag har fått min MCTD?

Vad anser du om att äta dessa två mediciner ihop? Känns inte som att min reumatolog har koll på läget.

Carina

MCTD står för Mixed connective tissue disease, och är en bindvävssjukdom som ger ledvärk, artrit, muskelvärk och muskelinflammation. Läs mer om sjukdomen på Reumatikerförbundets webbplats.

Vad är det för diskussionssida du hittat detta på? Jag skulle inte lita allt för mycket på diskussionssidor på nätet, eftersom de sällan är väl insatta i det vetenskapliga materialet.

Enalapril orsakar troligen inte reumatisk sjukdom

När jag söker på Plaquenil och Enalapril i två olika databaser får jag inte upp några träffar att de skulle krocka/interagera med varandra. Men det betyder inte att det inte finns något, bara att man inte har funnit något. Det finns alltså inga fastlagda vetenskapliga bevis att de inte ska användas samtidigt.

Ja, i Fass är autoimmuna sjukdomar rapporterat som en biverkan med enalapril, men en sällsynt sådan. Det är svårt att svara på om din Enalapril skulle orsakat din MCTD eller inte. Troligen inte, men det går inte att utesluta.

Det står i Fass att Enalapril inte ska tas med medel som hämmar immunförsvaret, Plaquenil gör det till viss del, så kanske är Enalapril trots allt inget optimalt val. Diskutera istället ett ev byte av högt blodtryck-medicin till Losartan med din läkare.

LÄS MER: Kan jag ta enalapril och Ipren samtidigt?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.