Hem / Hemmets Journal / Kan jag äta rabarber trots att jag tar Waran?
Försök att äta lika mycket rabarber varje dag så blir det lättare

Kan jag äta rabarber trots att jag tar Waran?

Jag tar och några andra läkemedel eftersom jag hade en hjärtinfarkt för några år sedan. Vi har en kolonilott där vi odlar en del frukt och grönsaker. Har inte tänkt på det förut, men är det något speciellt som jag ska undvika eftersom jag tar Waran?

Signe

Bra att du frågar, för det är vissa saker som du ska vara försiktig med. Men visst är det härligt att plocka egenodlad frukt och grönsaker och äta och bjuda på.

Undvik livsmedel med mycket K-vitamin

Exempelvis innehåller både rabarber och jordgubbar en del , som kroppen behöver i processen för att levra blodet vid till exempel en sårskada. Hos personer som tar Waran är risken för blodproppar förhöjd och då vill man inte ha mer K-vitamin eftersom det motverkar Waranets blodförtunnande effekt. Därför är det bra att inte äta så mycket av livsmedel som innehåller mycket K-vitamin såsom broccoli, spenat, mangold, grönkål, brysselkål samt surkål och kiwi.

Även om du tar Waran är det fortfarande väldigt nyttigt att äta frukt och grönt. Så istället för att undvika dessa livsmedel går det precis lika bra att försöka äta ungefär lika mycket av dem varje dag, och ställa in doseringen efter det. Prata med personalen på Waran-mottagningen om du är osäker.

Denna fråga besvarades i nr 33 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *