Hem / Hemmets Journal / Kan jag dricka mitt Chaga-te som vanligt?

Kan jag dricka mitt Chaga-te som vanligt?

Jag har hjärtkärlsjukdom och tar , clopidogrel och isosorbidmononitrat varje dag. Nu undrar jag om jag kan dricka te gjort på (sprängticka) i kombination med min Clopidogrel? Jag har hört att Chaga har samma funktion som blodförtunnande medicin vilket jag tar i och med Clopidogrel. Eller skall jag avstå Chagan?

Rutgun

Nej, jag tycker inte att du ska dricka te gjort på Chaga om du samtidigt tar någon blodförtunnande medicin. Risken är att den blodförtunnande effekten blir för stark och att du får spontana blödningar som kan vara svåra att stoppa.

Svampen växer likt en svart, knölig utväxt på björkar, och i sällsynta fall även på andra lövträd. Ordet chaga är ryska och betyder just svamp, och har mer eller mindre fått den internationella betydelsen te gjort på sprängticka. Det påstås vara nyttigt, och innehåller bland annat vitaminer, mineraler och spårämnen. Det vanligaste sättet att använda chaga är att göra te av det.

Det finns inga stora vetenskapliga på chaga. De små och korta studier som finns antyder att det kanske skulle kunna minska oxidativ stress som kan skada cellerna, ha effekt mot infektioner och att det skulle kunna hämma celldelning.

Denna fråga besvarades i nr 40 2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *