Hem / Hemmets Journal / Kan jag kombinera olika fiskoljepreparat?
Det finns inget som hindrar att du kombinerar olika fiskoljepreparat

Kan jag kombinera olika fiskoljepreparat?

Jag är en 45-årig kille som tar Omega-3 varje dag. Min pappa gick tidigt bort i hjärtsjukdom, så jag hoppas att fiskoljan kan förebygga eventuella hjärtproblem hos mig. Jag har testat litet olika preparat med Omega-3.

Det finns ju så många olika och det verkar som det kommer nya hela tiden. Hur mycket kan jag ta per dag och kan jag kombinera olika fiskoljepreparat? Jag är storvuxen.  Är det farligt att ta litet mer än vad som står på förpackningarna? Jag tar inga andra .

Lars i Dalarna

Fiskolja med Omega-3 innehåller fettsyrorna EPA och DHA och anses bidra till skydd mot hjärtkärlsjukdomar. Det är dock inte helt klarlagt på vilket sätt.

Rekommenderad dos är 2-3 gram Omega-3-fiskolja per dag. Det är sannolikt inte farligt att ta mer, men du bör inte överskrida de rekommenderade doserna.

Kan jag kombinera olika fiskoljepreparat? Hemmets Journal Hjärta/Kärl Eskimo fiskolja Omega 3 Pikasol

Ta inte mer än rekommenderad dos

Det finns inget som hindrar att du kombinerar olika , så länge du inte överskrider den rekommenderade dosen. Om du tar halva dosen av ena produkten tar du halva dosen av den andra osv.

Effekten av samtidigt intag av andra , eller föda är inte studerad. Prata med din läkare innan du börjar med Omega-3 om du redan tar det blodförtunnande läkemedlet Waran.

Som alltid rekommenderar jag att du köper dina produkter på ett apotek eller stor fackhandel. Då vet du att du verkligen får det du köper. Det finns inga Omega-3-produkter som är godkända av Läkemedelsverket som naturläkemedel idag. Tidigare fanns Eskimo och Pikasol. (Uppdaterat 2017-09-06)

Denna fråga besvarades i nr 4 2012.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes