Hem / Hjärta/Kärl / Kan något farligt hända om jag delar tabletten?
Det bör gå bra om du delar tabletten

Kan något farligt hända om jag delar tabletten?

Jag har ätit Isoptin retard 120 mg i ca 10 månader efter att jag fått hög puls 1 gång. Jag har normalt blodtryck och har inte något hjärtfel enligt ultraljud på hjärtat.

Förutom sömnapné, som jag får behandling för samt ibland insomni (sömnlöshet), har jag inga sjukdomar.

Jag tar dessutom Salus 20 ml (flytande juice), 1 kapsel , och ibland Atarax 10 mg eller halv zolpidem 5 mg för att kunna somna.

Läkaren tycker att jag kan sluta med Isoptin-medicinen men ska trappas ner med halv tablett i 2 veckor. Enligt apoteket får man ej dela en depåtablett som detta är. Är nu orolig om jag törs göra som läkaren säger och vill ha råd från tredje part. Kan något farligt hända om jag tar en halv tablett?

/Christina

Nej, inget farligt kan hända. Tabletten är en så kallad depot-tablett. Den är uppbyggd så att det tar lite längre tid för kroppen att bryta ner den. På det viset frisätts läkemedlet över lite längre tid i och tarmen och effekten blir lite jämnare. Den ska alltså egentligen inte .

Egenskaperna kommer att förändras

Om du delar tabletten har den nya bryt-ytan inte det här skyddande lagret som resten av tabletten har. Därmed kommer läkemedlet att frisättas snabbare och den jämnare effekten uteblir.

Jag bedömer det trots allt som säkert att du kan göra som läkaren föreslår, det är en ganska låg dos vi pratar om här också.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *