Hem > Hemmets Journal > Kan rödbetsjuice sänka blodtrycket?

Kan rödbetsjuice sänka blodtrycket?

Jag läste på att rödbetsjuice kan fungera för att sänka blodtrycket. Det låter ju bra om det skulle vara så. Vet du om det verkligen finns belägg för att påstå det är så?

Bosse

Ja, det finns faktisk medicinska vetenskapliga belägg för att påstå att rödbetsjuice kan sänka blodtrycket, enligt en studie som publicerades i november 2014. Rödbetor innehåller höga halter av nitrat som i kroppen omvandlas till bland annat kväveoxid (NO), som slappnar av och utvidgar blodkärlen.

I den brittiska studien lottades 68 personer med till att varje dag under fyra veckor dricka antingen 2,5 dl rödbetsjuice som innehåller nitrat, eller juice utan nitrat.

Kan rödbetsjuice sänka blodtrycket? Hemmets Journal Hjärta/Kärl hypertoni högt blodtryck rödbetsjuice

De som fick rödbetsjuice med nitrat sänkte sitt blodtryck från i genomsnitt 149/89 mm Hg ner till 141/85 mm Hg. Efter de fyra veckorna, när de slutade med juicen, följdes deltagarna i ytterligare två veckor och då återgick blodtrycket till det högre värdet.

Forskarna sammanfattar med att säga att studien är för kort att säga hur det fungerar på längre sikt. Det går heller inte att säga att rödbetsjuice skyddar lika bra mot allvarliga komplikationer, som och stroke, som vanliga har visat.

Denna fråga besvarades i nr 3 2017.

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

3 kommentarer

  1. Om man äter blodförtunnande medicin som Eliquis, kan det då vara farligt att dricka rödbetsjuice, dvs att det motverkar eller förstärker effekten?

    Mvh Helena

  2. Nej, det är sannolikt inte farligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.