fbpx
Hem > Hjärta/Kärl > Medicin mot kolesterol ska väl minska risken för plack?
minska risken för plack

Medicin mot kolesterol ska väl minska risken för plack?

Jag har för högt kolesterol och har provat det mesta inom statiner och får väldiga biverkningar av alla, bland annat muskelvärk och sömnlöshet.

Nu har min läkare skrivit ut Ezetrol, som jag ska börja med. Nyfiken som jag är så har jag googlat om det här. Sökte på forskning och fick fram hemska resultat, bland annat på Dagens Medicin. Den här medicinen kan tydligen framkalla plack, särskilt i halspulsådern. Det är min skräck för alla mediciner som gör att jag söker på nätet, dock bara efter biverkningar. Kanske ska sluta med det.

Medicin mot kolesterol ska väl minska risken för plack som orsakar stroke och hjärtslag? Hur ser du på detta?

Jag tar följande mediciner:

  • Levaxin 75 mg
  • Omeprazol 20 mg
  • Victoza 1,2
  • Toujeo 38 enhet
  • Insulatard 6+3
  • Magnesium
  • Omega-3
Maja

Ja, det stämmer att man i några studier har sett en viss ökad förekomst av plack hos dem som fick Ezetrol. Detta finns dock inte upptaget i Fass-texten, eller den längre SPC:n, som ligger till grund för Fass-texten.

Statiner (simvastatin och atorvastatin) är idag normalt förstahandsbehandling vid förhöjt kolesterol och samtidig förhöjd risk för komplikationer som hjärtinfarkt och stroke. Som tillägg kan ezetimib användas, vilket är den kemiska substansen i Ezetrol som du har fått nu. Prata med din läkare om du är orolig över biverkningarna.

Plack bildas normalt på grund av för högt kolesterol i blodet i kombination med en lokal inflammation i blodkärlet. Statiner ges för att sänka halterna kolesterol i blodet, så att det bildas mindre plack, vilket i sin tur sänker risken för hjärtinfarkt och stroke. Statiner ökar inte risken för plackbildning.

Det finns inga andra läkemedel som har visat sådan positiv effekt på att minska risken för allvarliga komplikationer som statiner. Sen finns det många som tyvärr upplever biverkningar med statiner. Då kan man prova att sänka dosen eller byta preparat.

Det finns ett kosttillskott som heter Redasin. Det kan sänka kolesterolet lite grand, men det finns inga vetenskapliga studier som visar att det också sänker risken för komplikationer.

LÄS MER: Det finns många olika sätt att sänka ett högt kolesterol.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.