Hem > Hemmets Journal > Ska jag äta blodförtunnande mat?
blodförtunnande mat

Ska jag äta blodförtunnande mat?

Jag fick en hjärtinfarkt december 2009, kranskärlsröntgen är bra, känner mig relativt kry.

Tar en blodtryckstablett morgon och kväll. Går promenader. Är nästan vegan, men äter även lite lax, ägg och yoghurt emellanåt.

Jag undrar vad jag kan äta för blodförtunnande mat förutom bladgrönsaker, rotfrukter, bär och frukt för att minska risken för blodproppar. Jag tar också Vitaepro, kalktabletter, B-vitamin, zinktablett och omega 3.

Inger

Det är bra att du verkar leva ett hälsosamt liv, fortsätt med det så länge du kan.

En varierad kost med mycket frukt och grönt, och fisk i ditt fall, är en väldigt bra start på ett hälsosamt liv. Det är svårt att rekommendera några specifika blodförtunnande livsmedel.

Om du vill komplettera kosten kan du ta fiskolja såsom Omega 3, vilket du redan gör (överdosera inte), Ginkgo biloba och vitlök, som har visat en viss effekt på att tunna ut blodet.

Observera att om du tar Waran, ett effektivt blodförtunnande läkemedel, ska du inte ta dessa tillskott. Då blir det dubbel effekt och du riskerar blödning istället.

För säkerhets skull tycker jag att du ska prata med din läkare som bör göra en medicinsk bedömning av din risk att få blodproppar, om det inte redan är gjort.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 28 2016.

LÄS MER: Vilket antiiflammatoriskt läkemedel fungerar ihop med Waran?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.