Hem > Läkemedel > Användning > Vad är det för skillnad på Metoprolol och Bisostad?
Metoprolol och Bisostad är båda två läkemedel i en klass som kallas betablockerare

Vad är det för skillnad på Metoprolol och Bisostad?

Är aktiv motionär och har bra kondition. Har dock ett högt blodtryck som jag behandlar med Candersatan 4 mg och Metoprolol 25 mg; har tagit halv dos av båda medicinerna då blodtrycket sjunkit ner till 125/75.

Bytte Metoprolol mot Bisostad 2,5 mg och efter en veckas användning av Bisostad blir jag rejält yr när jag reser mig och trycket är väldigt lågt 105/60.

Vad är det för skillnad på Metoprolol och Bisostad?

Kris

Metoprolol och Bisostad är båda två läkemedel i en klass som kallas betablockerare. De används ffa för att sänka blodtrycket, men kan också användas vid andra hjärtkärl-sjukdomar.

Metoprolol är en substans som Hässle Läkemedel i Mölndal tog fram, som idag är en del av Astra Zeneca. Normaldosen vid högt blodtryck är 100-200 mg/dag fördelat på 1 eller 2 doseringstillfällen.

Olika läkemedel med olika dosering

Bisoprolol, som är den aktiva substansen i Bisostad, har en normaldos vid högt blodtryck som är 1-2 tabletter (5-10 mg) per dag att tas som engångsdos. Om 5 mg bisoprolol ej ger önskad effekt kan dosen ökas till 10 mg per dag eller i sällsynta fall till 20 mg per dag. Rekommenderad maxdos är 20 mg per dag.

Så det är olika läkemedel, med olika doseringar, men de används för att behandla samma sak.

Doseringsförhållandet mellan dem är ca 10:1: Maxdosen metoprolol är 200 mg, medan maxdosen bisoprolol är 20 mg. Vilket stämmer i och med att du bytt från metoprolo 25 mg till bisoprolol 2,5 mg.

Du skriver att du blir yr. Det kan vara så att det är olika substanser som kan ha lite olika effekt i kroppen. Yrsel är en vanlig biverkan och brukar gå över. Ge det en vecka eller två till och känn efter. Om det inte blivit bättre då tycker jag att du frågar läkaren om att ev sänka dosen något.

LÄS MER: Hur kan jag byta från metoprolol till bisoprolol?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.