fbpx
Hem > Hjärta/Kärl > Kan Redasin sänka mitt höga kolesterolvärde?
höga kolesterolvärde

Kan Redasin sänka mitt höga kolesterolvärde?

Jag är ordinerad Eliquis och bisoprolol på grund av förmaksflimmer. Har nu fått förhöjda kolesterolvärden (7-8) men vill helst inte ta statiner då jag inte mår bra av dem.

Kan jag kombinera dessa mediciner med hälsokost i form av Redasin (mot högt kolesterol), Membrasin (torra slemhinnor) samt Nypozin (artros). Använde dem innan jag fick Eliquis, med bra resultat, men avråddes för två år sedan att fortsätta.

Villrådig Birgit

Ja, du kan ta Membrasin och Nypozin med dina vanliga mediciner. Däremot är jag tveksam till om du ska ta Redasin mot ditt förhöjda kolesterol. Eftersom du har förmaksflimmer har du en hjärtkärlsjukdom. Då ska förhöjda kolesterolnivåer behandlas med riktiga läkemedel som i vetenskapliga studier har visat att de minskar risken för allvarliga komplikationer såsom stroke och hjärtinfarkt.

Redasin kan sänka ditt höga kolesterolvärde

Det finns små och korta studier som visar att Redasin visserligen kan sänka kolesterol, men det finns inga studier som visar att det minskar risken för allvarliga komplikationer.

Biverkningar beror normalt av vilken dos som används. Prata med din läkare och prova en låg dos av rosuvastatin eller atorvastatin. Vid behov, istället för att höja dosen, provar ni att lägga till ezetimib.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 8 2017.

LÄS MER: Kan jag ta atorvastatin och omeprazol samtidigt?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.