Hem > Hjärta/Kärl > Vad kan jag ta som inte är vanebildande?
Kan jag ta Adapt Lugn istället för Imovane

Vad kan jag ta som inte är vanebildande?

Jag har paroxysmalt förmaksfladder och får behandling i form av metoprolol, candesartan och Eliquis. Jag tar också omeprazol för magen och vid behov för sömnen. Jag är egentligen inte så pigg på att ta Imovane, eftersom det är vanebildande. Därför undrar jag om jag istället kan ta kosttillskottet . Om inte, kan du tipsa om något annat som inte är vanebildande?

79-årig (pigg) farmor

Den formen av hjärtflimmer som du har, paroxysmalt förmaksfladder, kommer och går i korta attacker och slutar av sig självt. Behandlingen du får syftar till att lugna ner hjärtat och sänka blodtrycket. Eliquis syftar till att minska risken för blodproppar, vilket kan uppstå vid flimmer.

Prova valeriana officinalis istället för Adapt Lugn

Enligt Läkemedelsboken, som ges ut av Läkemedelsverket, används rosenrot, som finns i Adapt Lugn, framför allt vid trötthet, oro och koncentrationssvårigheter. Jag skulle istället rekommendera dig att prova något som innehåller valeriana officinalis, till exempel Valerina Natt eller Neurol, som är traditionellt växtbaserade vid tillfälliga insomningsbesvär.

Det finns inga vetenskapliga som har undersökt just denna kombination, men jag hittar inga rapporterade krockar med dina läkemedel och valeriana.

Vad kan jag ta som inte är vanebildande? Hjärta/Kärl Sömn Adapt Lugn candesartan Eliquis Hemmets Journal Imovane metoprolol omeprazol

Denna fråga besvarades i nr 6 2017.

LÄS MER: Vilka biverkningar har Valerina Natt?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.