Hem > Hud > Hjälper vassle mot långvariga bensår?
vassle

Hjälper vassle mot långvariga bensår?

Min far hade fått svåra som inte ville läka trots läkarhjälp. En dag fick han rådet av en bekant att skaffa och tvätta med, vilket han gjorde. En tid senare var såren läkta. Var det vasslen som hjälpte undrar jag? Och vad fanns i så fall i den som läkte såren?

Dottern

Det kan mycket väl vara så, även om det är svårt att säga exakt eftersom vi inte känner till vilken sorts vassle det var. Vid långvariga bensår är det inte ovanligt med svampinfektion, som gör läkningen svårare och mer långdragen. Eftersom vassle har en svampdödande kan det ha gett effekt på din pappas bensår.

I gamla tiders husapotek användes vassle, som innehåller mjölksyra, för utvärtes bruk. Den mjukar upp hudcellerna och användes vid småsår, kvisslor och vid insektsbett. Mjölksyran stabiliserar även hudens pH i lätt sur riktning som är dess naturliga pH.

Mjölksyran hör till gruppen naturliga fuktighetsfaktorer som redan finns naturligt i . Den räknas också som AHA-syra som används i ansiktsbehandlingar eftersom den i hög koncentration är avfjällande. Mjölksyra fungerar som en skyddskomponent i huden. Genom att tillföra det till huden via vasslen kan det också påskynda läkningen av såren.

Denna fråga besvarades i nr 33 2013.

LÄS MER: Är salva med Tea Tree Oil allergiframkallande?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.