Hem / Hud / Kan jag dricka alkohol när jag slutat med isotretinoin/Roaccutan

Kan jag dricka alkohol när jag slutat med isotretinoin/Roaccutan

Jag tar isotretinoin (Roaccutan) och jag undrar ifall jag kan börja dricka direkt efter avslutad behandling? Alltså kunna festa ”som vanligt” igen?

/Emma

Njae, jag skulle ta det lite lugnt med alkohol en tid efter avslutad kur.

Din lever har fullt upp med att ta hand om och bryta ner läkemedlet, som fortfarande finns kvar i kroppen en tid efter att du avslutat behandlingen. Om du då dessutom dricker en massa alkohol blir det för mycket för levern som kan skadas. Det kan också leda till att det tar längre tid för levern att bryta ner det isotretinoin som finns kvar i kroppen, med risk för , speciellt om du dricker alkohol under tiden som du tar dina tabletter.

Vänta en vecka med alkohol efter isotretinoin

Isotretinoin har ganska lång halveringstid (den tid det tar för halten av ett att sjunka till hälften av den ursprungliga), upp emot 30 timmar. Man brukar säga att det tar 5 halveringstider innan substansen är helt ute ur kroppen, vilket i detta fall skulle ta 150 timmar, eller lite drygt 6 dygn.

Så för att vara på den säkra sidan skulle jag rekommendera att du väntar en vecka med att dricka alkohol efter avslutad behandling med isotretinoin (Roaccutan).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *