Hem > Hud > klåda > Vad kan jag göra åt sådan jobbig klåda?
jobbig klåda

Vad kan jag göra åt sådan jobbig klåda?

Sedan jag plötsligt drabbades av symtomgivande dermografism (som också kallas urtikaria, eller nässelutslag) med svår klåda på försommaren har jag varit tvungen att ta antihistaminer. Först fick jag Atarax, vilket var omöjligt att kombinera med arbete pga sömnighet, och sedan desloratadin 5 mg, som jag fortfarande tar varje dag för att hålla klådan i schack.

Hur länge kan man hålla på med detta och hur fungerar desloratadin med blodtrycks-och sköldkörtelmedicinen? Och finns det något annat man kan ta vid dermografism med svår klåda?

Jag har också högt blodtryck samt problem med sköldkörteln i form av hypotyreos. För detta tar jag Enalapril 10 mg respektive levaxin 25 mg.

Lisbeth

Desloratadin, och andra antihistaminer, är standardbehandling för dermografism och det kan du hålla på med länge. Det är en medicin som har funnits länge, som är välstuderad och som vi har mycket erfarenhet av.

Desloratadin ska fungera bra tillsammans med dina andra mediciner, jag kan inte hitta några krockar (interaktioner) när jag söker på dem tillsammans.

Prova kylbalsam vid jobbig klåda

Det är bra att undvika värme när det kliar, likaså bör du försöka undvika att klia, gnugga eller riva på den irriterade huden eftersom det förvärrar besvären. Du kan smörja med mjukgörande salva. Du kan också prova kylbalsam eller hydrokortison – båda finns på apoteket.

Läkemedel och viss mat kan underhålla urtikaria, därför är det bra om du undviker:

  • Salicylater och NSAID-preparat är direkt histaminfrisättande och kan underhålla urtikaria under lång tid.
  • Penicillin kan orsaka akut urtikaria som kan debutera upp till tre veckor efter det att preparatet utsatts. Akut penicillinurtikaria kan övergå i kronisk urtikaria och åtföljas av långvarig och besvärande dermografism.
  • Skaldjur
  • Fisk
  • Ägg
  • Jordgubbar
  • Nötter

LÄS MER: Vilken allergimedicin kan jag ta vid högt blodtryck?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.