Hem > Hud > Personer med hudcancer bör undvika antioxidanter
antioxidanter

Personer med hudcancer bör undvika antioxidanter

Personer med malignt melanom, hudcancer, bör undvika hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter. Anledningen är att de ökar risken att malignt melanom-celler bildar metastaser och sprider cancern i kroppen. Det visar en rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning.

Forskningsresultat är inte lika tydliga gällande krämer med antioxidanter. Tills det finns tydliga svar från forskningen anser Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor att den som har eller har haft malignt melanom bör undvika hudvårdsprodukter och kosttillskott som innehåller antioxidanter.

Antioxidanter kan hjälpa cancerceller att sprida sig

Antioxidanter är ämnen som neutraliserar fria radikaler och hämmar oxidativ stress. Fria radikaler orsakar en typ av DNA-skador som är förknippade med canceromvandling men tros även bidra till åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Detta gör att det finns en djupt rotad föreställning att dessa skyddar mot skador som fria radikaler orsakar. Nya rön visar dock att de kan hjälpa cancerceller att överleva och sprida sig och därmed gynna utveckling av en befintlig cancer.

– Svenska studier på möss har visat att tillskott med antioxidanter leder till fler metastaser. Studier på cancerceller från människor visar att dessa sprider sig mer, säger Martin Bergö, professor på Karolinska institutet.

Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd om ultraviolett strålning rekommenderar därför myndigheten att noga följa forskningen inom området.

LÄS MER: Se till att skydda huden från solen.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.