Hem > Hud > Så här tar du bäst hand om ett myggbett – och inte
myggbett

Så här tar du bäst hand om ett myggbett – och inte

Finns det något värre än svidande kliande myggbett? Visst gör det det, men självklart är myggbett, och andra knott- och insektsbett, väldigt irriterande.

Vissa av oss är mer känsliga än andra. När någon blir rejält biten och får röda kliande bölder över ben och armar, kan andra gå rakt igenom en stor svärm utan att få ett endaste bett.

När myggan sticker sprutar den in saliv i sticksåret, bland annat för att hindra blodet från att koagulera. Din kropp reagerar sedan på ämnena i saliven och resultatet blir ett svullet och irriterat myggbett.

Så vad gör man då åt de kliande betten? Det finns en del att göra för att lindra klåda och svullnad, enligt en artikel i Café och enligt 1177.se.

Hydrokortisonkräm är bäst mott myggbett

Det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm. Steroiderna i krämen drar ihop blodkärlen och reducerar reaktionen som orsakar klådan.

Följ bruksanvisningen som finns i förpackningen, t ex ska inte sådan salva användas nära ögonen. Rådgör med läkare eller BVC innan du använder hydrokortison på barn under två år.

Kyla

En kall kompress eller något kylande att trycka mot bettet kan lindra, så även eteriska oljor, som exempelvis pepparmynts-, eukalyptus-, eller tea tree-olja. Också tigerbalsam eller till och med tandkräm kan hjälpa mot klådan, dock inte mot själva orsaken till irritationen.

Du kan också prova att lindra klådan med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit.

Allergitabletter

Du kan också använda receptfria tabletter med antihistamin mot allergi om klådan är besvärlig. Följ bruksanvisningen som finns i förpackningen. Du kan också fråga om råd på ditt apotek.

Försöka att inte klia

Det känns skönt en kort stund men det hjälper inte att klia. Svullnaden försvinner snabbare om du inte kliar. Klådan kan bli värre om du kliar, och betten kan bli infekterade om du kliar så att huden rivs sönder.

4 huskurer mot kliande myggbett du ska undvika – de funkar inte

För att undvika risken att bli myggbiten kan du till exempel använda ljusa kläder (myggor dras till mörka färger), använda kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen, och använda myggmedel.

LÄS MER: Detta behöver du ha hemma i ditt sommar-apotek.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.