Hem / Graviditet / Vilka huvudvärkstabletter kan jag ta när jag är gravid?

Vilka huvudvärkstabletter kan jag ta när jag är gravid?

Välj paracetamol

Jag är gravid just nu och får från och till.

Jag undrar om jag kan ta någon huvudvärkstablett då, och vilken jag kan ta i så fall?

/Anna

Generellt sett är det bra att använda så lite som möjligt under graviditeten. Men om du verkligen behöver det kan du använda huvudvärkstabletter som innehåller , t ex Alvedon och Panodil. Dessa anses ofarliga i rekommenderade doser för gravida.

Stockholms läns landsting har utvärderat paracetamol vid graviditet och kommit fram att det kan användas utan ökad risk. Så här skriver de i sin bedömning:

”Det finns betryggande erfarenhet av behandling med paracetamol under graviditet. Paracetamol är i Europa ett av de mest använda analgetika/antipyretika, och inga säkerställda risker har påvisats i normala doser. Vid enstaka kraftig överdosering (självmordsförsök) tycks inte heller någon påvisbar riskökning finnas.”

Undvik huvudvärkstabletter baserade på salicylsyra

Däremot ska du undvika läkemedel som är baserade på salicylsyra, exempelvis Ipren, och Aspirin, då dessa  kan öka blödningsrisken i kroppen.

Om du kan, istället för att ta medicin, be någon massera dig. Eller lägg dig och vila en stund i ett mörkt rum. Se till att äta, dricka och sova regelbundet.

Skulle du däremot ha regelbunden huvudvärk, under längre tid, och det inte hjälper med läkemedel, ska du kontakta din barnmorska eller .


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *