Hem > Infektion > Bakpulver hjälper inte mot urinvägsinfektion
bakpulver

Bakpulver hjälper inte mot urinvägsinfektion

Jag läste på nätet att bakpulver kan användas för att behandla urinvägsinfektion, UVI. Det låter konstigt men vill höra hur du ser på saken. Finns det några bevis eller studier som visar att det fungerar?

Lotta

Vissa människor har väldigt lätt att få urinvägsinfektion, och kvinnor har lättare att få det än män. Att ta antibiotika regelbundet är inte så bra, så jag förstår att man söker sig till andra alternativ.

Vatten med lite bakpulver, som innehåller bikarbonat, är en huskur som påstås hjälpa vid just UVI. Mekanismen skulle vara att bakpulver neutraliserar syran i urinen, vilket påstås minska symtomen på UVI och gör att kroppen bättre kan bekämpa bakterierna som orsakar infektionen.

Men det finns inga starka vetenskapliga bevis för att det kan bota eller skydda mot UVI, även om vissa människor upplever att det minskar deras obehag.

Det är inte heller helt säkert att ta bakpulver på det här viset, eftersom det är noga med doseringen. Studier har rapporterat att saltbalansen kan rubbas i kroppen, och att andningen kan påverkas. Andra komplikationer som har rapporterats är illamående, diarré, kräkning och magsmärtor.

Så jag rekommenderar inte bakpulver för att behandla urinvägsinfektion.

LÄS MER: Du bör inte dricka alkohol när du har urinvägsinfektion

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.