Hem > Infektion > Finns det någon risk att vaccinera sig mot bältros?
bältros

Finns det någon risk att vaccinera sig mot bältros?

År 2012 januari drabbades min man, 79 år, av bältros. Då man missade diagnosen på akuten trots att han var inlagd ett dygn så blossade det hela upp på bröstsidan och dagen efter när han kom hem också på ryggsidan. Fick då omedelbart komma för att få injektioner som skulle stoppa det hela men var då för sent för bröstsidan medan ryggsidan klarade sig. Han var därför svårt sjuk i flera månader och de mediciner som de gav honom hjälpte föga mot smärtorna. Inte förrän han till slut fick Lyrica (efter mkt propsande) så vände det hela. Effekten kom efter relativ kort tids användning av dessa och till midsommar var han helt återställd

Jag fick då via min vårdcentral vaccinering mot bältros men de var osäkra om min man kunde ta sådan efter att nyligen ha varit drabbad.

Det har nu gått 5 år och han har nu planer på att låta sig vaccineras mot bältros. Finns det några kontraindikationer för detta?

Viktoria

Det går bra att vaccinera igen för att skydda sig mot att återinsjukna i bältros. Han ska ha varit helt symtomfri från bältrosen och dess komplikationer i minst ett år (vilket det verkar som att han har varit) OCH han får inte ha nedsatt immunförsvar pga annan sjukdom eller medicinsk behandling.

Vaccinet heter Zostavax och ger en skyddseffekt på ca 50 %. Däremot ska det ge en skyddseffekt på 70 % avseende komplikationer efter bältros som smärtor.

Risken att han blir sjuk igen halveras alltså, och ev komplikationer blir mindre smärtsamma.

LÄS MER: Detta kan du ta för smärtan vid bältros.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.