Hem / Hemmets Journal / Hjälper Isay mot urinvägsinfektioner?
Isay

Hjälper Isay mot urinvägsinfektioner?

Jag har återkommande problem med urinvägsinfektioner. Fick tips av en väninna att prova något som heter Isay i förebyggande syfte. Fungerar det?

Anna T

Isay är en medicinteknisk produkt som innehåller extrakt av . Detta når urinvägarna via njurarna. När det når blåsan binds transbärsextraktet vid bakterierna som orsakar infektionen så att de inte får fäste vid slemhinnan, utan i stället spolas ut ur kroppen med urinen.

Detta är vad tillverkaren påstår. De påstår att de har gjort fyra kliniska på 245 personer, men dessa är konfidentiella av konkurrensskäl och jag får inte tillgång till dem.

Isay fungerar troligen inte alls

I en stor studie från 2012 från universitetet i Stirling i Skottland, som slog samman resultat från 24 olika vetenskapliga studier, fastställer författaren Dr Ruth Jepson att tranbärsjuice troligen inte alls fungerar förebyggande mot urinvägsinfektioner.

Sedan tidigare rekommenderar varken 1177.se eller Läkemedelsverket tranbär som förebyggande behandling, eftersom det saknas vetenskapligt stöd.

Visst kan du pröva men förvänta dig ingen effekt. Troligen går det lika bra att dricka mycket vatten och låta det självläka.

Denna fråga besvarades i nr 37 2013.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *