fbpx
Hem > Infektion > Hjälper Viruseptin mot förkylning och influensa?
Viruseptin
Foto: rawpixel on Unsplash

Hjälper Viruseptin mot förkylning och influensa?

Jag såg reklam på TV för ett preparat som skulle hjälpa till att bota förkylning. Viruseptin heter det, och de påstod att det kan motverka förkylning och influensaliknande symptom. De sa också att det var bevisat på patienter.

Stämmer det verkligen?

Britt

Viruseptin är en medicinteknisk produkt och innehåller det verksamma ämnet iota-carragenan. Det är ett ämne som utvinns från röda havsalger och påstås hjälpa kroppens eget försvar att bekämpa virus i övre luftvägarna.

Tillverkaren hävdar att produkten dels kapslar det in viruspartiklarna och hindrar dem från att fästa sig i nässlemhinnan, vilket i sin tur minskar risken för spridning. Dels så återfuktas nässlemhinnan och bildar en varaktig, fuktgivande skyddsfilm mot virus som försöker etablera sig där.

Det stämmer att det är testat på människor med förkylning. Företaget hänvisar till fem studier som har visat lite olika effekt. En visade ingen skillnad mot placebo, i det här fallet en saltlösning. I en sågs ingen effekt på lindrade symtom, även om mängden virus sjönk. De andra tre studierna visade kortare sjukdomstid med två dagar, färre återfall i förkylning samt att förkylningssymtomen minskade i en studie. Studierna är dock ganska tveksamma och har kritiserats i bland annat Dagens Medicin.

Du får prova själv och se om det fungerar på dig. Du ska dock inte förvänta dig någon dramatisk effekt.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 2 2019.

LÄS MER: Hjälper Coldzyme verkligen vid förkylning?

Det finns i dagsläget (12 mars 2020) inga studier som visar att Viruseptin skyddar mot det nya Coronaviruset som sprider sig över världen. I den här artikeln kan du läsa mer om coronaviruset.

 

Håll dig uppdaterad om det nya corona-viruset!

Detta inlägget uppdateras dagligen med ny information och nya aktuella siffror.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

2 kommentarer

  1. ”Du får prova själv och se om det fungerar på dig.” – Är det verkligen seriöst att dra en sådan slutsats eller resonemang? Är det inte denna typ av resonemang som får skojare och lurendrejare att kunna fortsätta sin verksamhet trotts att seriös bevisning saknas?

    • Det är en medicinteknisk produkt som har visat vissa resultat. Det går inte att säga att det fungerar på alla, därav min skrivning att man får testa själv och se om det fungerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.