Hem > Infektion > Vad är dödsorsaken vid den nya influensan?
influensan

Vad är dödsorsaken vid den nya influensan?

De dödsfall som har skett vid smitta av den nya influensan, då offrena har varit helt friska innan insjuknandet, vad är det som har varit dödsorsaken?

Sven

Normalt sett vid influensa, även vid denna nya H1N1-influensa, också kallad svininfluensa, riskerar man att dö av framför allt tre olika anledningar:

  1. Om du har en underliggande sjukdom, till exempel hjärtkärlsjukdom, kan du dö av den eftersom influensan innebär en extra belastning på kroppen, som den helt enkelt inte orkar med.
  2. Eftersom kroppen är i full gång att ta hand om viruspartiklarna som är anledningen till influensan, kan bakterier lättare få fäste i kroppen och orsaka till exempel lunginflammation. Är kroppen skör sedan tidigare, på grund av andra sjukdomar eller hög ålder, klarar inte kroppen av den nya bakterieinfektionen, inte ens med hjälp av antibiotika. Så du dör av en komplikation till influensan.
  3. Du kan också dö av själva influensan. Eftersom vi inte har några antikroppar mot den nya influensan blir sjukdomsförloppet väldigt snabbt och kraftigt, ibland extremt kraftigt. Kroppen klarar helt enkelt inte av belastningen. Organen, framför allt lungorna, kollapsar när immunförsvaret försöker bekämpa viruspartiklarna. Kroppen orkar inte och dör till slut. Det är därför som många på sjukhus vårdas i respirator eller konstgjord lunga, så länge som upp till en månad.

Tyvärr vet vi inte alltid vem som kommer att drabbas värst. Men oftast är det dem med hög ålder och/eller underliggande sjukdomar och riskfaktorer som fetma, diabetes, hjärtkärlsjukdom, nedsatt immunförsvar och astma som riskerar att drabbas värst.

Men ibland kan även fullt friska människor snabbt bli väldigt sjuka. Vi vet ännu inte varför det är så.

LÄS MER: Vad är det för skillnad på vaccin och anti-virala medel?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.