Hem / Hemmets Journal / Hjälper blåbär mot inflammation i munnen?
blåbär mot inflammation

Hjälper blåbär mot inflammation i munnen?

Jag läste en liten notis någonstans att kan hjälpa mot inflammationer i munhålan. Stämmer det verkligen?

Ska vi äta blåbär mot dagligen då alltså?

/Mors lilla Olle

Ja, man kan nästan tro det. I varje fall enligt en delvis svensk undersökning som publicerades i en medicinsk tidskrift i maj 2015. 24 frivilliga försökspersoner med inflammerat tandkött (gingivit) lottades till en av tre testgrupper som antingen fick äta 250 gram blåbär per dag, 500 gram blåbär per dag eller potatismjöl (placebo) under en veckas tid. Forskarna hade även en referensgrupp på åtta personer som fick en normalbehandling med professionell tandrengöring samt information om munhygien.

Resultatet visade att de som åt 500 gram blåbär om dagen i sju dagar hade samma effekt på inflammationen (59 procents förbättring) som en professionell tandrengöring hos tandläkaren (58 procents förbättring). De som åt 250 gram blåbär respektive potatismjöl hade sämre resultat, 41 procent respektive 31 procent förbättring av inflammationen. Troligen är det i blåbären som påverkar inflammationen.

Hjälper blåbär mot inflammation i munnen? Hemmets Journal Inflammation Mun & tänder blåbär inflammation mun tänder

Forskarna konstaterar i sin rapport att ett regelbundet intag av blåbär alltså skulle kunna kontrollera inflammationen i tandköttet.

Även om detta inte skulle stämma till 100 % kan man ju alltid äta blåbär för att det är gott.

Denna fråga besvarades i nr 47 2015.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes