fbpx
Hem > Inflammation > Varför behandlas öronproblem med blodtryckssänkande?
öronproblem

Varför behandlas öronproblem med blodtryckssänkande?

Jag har ett problem med höger öra där det sedan några månader tillbaka genereras nya toner när örat exponeras för ljud, och det också blir ”falskt”. Otroligt jobbigt för mig då jag är tonsättare till yrket.

Nu har min läkare skrivit ut det vätskeutdrivande preparatet Centyl K (mite) 1,25 mg/573 mg. Han menar att det ev. kan ha effekt. Men detta är ju en blodtryckssänkande medicin. Låter ju märkligt för mig.

Är detta verkligen en relevant medicin för mitt öronproblem? Samt undrar jag ifall en tablett per dag enligt doseringen ovan har ngn som helst effekt? Och hur påverkar det i så fall mitt blodtryck. Jag har liksom inget fel på det annars.

Uppdatering efter en tid

Centyl K (mite) 1,25 mg/573 mg, 1 tablett per dag hjälpte inte för mig. Har nu istället fått en dos cortison mot mina hörselproblem, nämligen Prednisolon Alternova. Ska ta 5 tabletter varje morgon under 5 dagar. Men tabletterna är på hela 10 mg. Låter ju enorm mycket. Vad tror du?

Tonsättarn

Det troliga är att läkaren misstänker att dina öronproblem beror av att vatten/vätska finns i örat. Då är ett vätskedrivande läkemedel en relevant medicin.

Den dos du har fått är en låg startdos. Det är bra att börja med den låga dosen och se hur det går.

Om du har ett normalt blodtryck kommer det inte att påverkas av denna behandling så det behöver du inte oroa dig för.

Om du får kortison misstänker läkaren troligen en inflammation istället. Den dosen du ska ta – totalt 50 mg på morgonen – är ok.

I allmänhet ges 10-30 mg dagligen beroende på vad som behandlas. I svårare fall kan upp till 50-60 mg eller mer ges under några dagar.

När tillfredsställande effekt erhållits reduceras dagsdosen med 2,5-5 mg varannan till var femte dag (vid de högsta doserna hastigare) till minsta möjliga underhållsdos.

LÄS MER: Är det normalt med så många tabletter?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.