Hem / Interaktion / Är det riskfritt att blanda Sleep Repair med det övriga?
sleep repair

Är det riskfritt att blanda Sleep Repair med det övriga?

Jag är en kvinna i 70-årsåldern som har lite oregelbunden hjärtverksamhet. Jag har också ett (stressrelaterat) och högt (ärftligt), samt lite artros.

Jag behandlar med Metoprolol 50 mg, Losartan 12,5 mg, 10 mg, samt ibland Imovane 5 mg.

Jag tar också följande tillskott: Q-10 100 mg, K2 200 mikrogr (Är det för hög styrka?), D-vit 38 mikrogr samt Gurkmeja och nyponpulver ganska regelbundet.

Jag har provat istället för Simvastatin, men för tillfället Simvastatin, vilket ger värk i kroppen. Kan jag gå tillbaka och ta Rödris (redasin) istället för simvastatin?

Jag är intresserad av att prova ett nytt norskt preparat, Sleep Repair, som innehåller: Citronmeliss, Kamomill, Humle, Lavendel, Biotin, B-6, B-12 och lite Magnesium.

Är det riskfritt att ”blanda” det (Sleep Rapair) med det övriga?

Bolm

Ja, det är sannolikt för hög styrka av vitamin K2. Livsmedelsverket rekommenderar 90 mikrogram och du får i dig 200 mikrogram. Även om det är för mycket är det troligen ofarligt. Läs mer här.

Du ska inte ta rödris istället för en statin, eftersom rödris inte alls har den vetenskapliga dokumentation på att skydda mot allvarliga kardiovaskulära händelser som statiner har. Samtidigt är det många människor som upplever med statiner. Prata med din läkare om att möjligen byta till en annan statin eller att sänka dosen för att inte få biverkningar.

Jag ser strikt vetenskapligt på detta. Ett lätt förhöjt kolesterol utan andra riskfaktorer är sällan ett problem. Ett förhöjt kolesterol med andra riskfaktorer (som t ex diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt etc) ska behandlas med statiner, eftersom det är det enda som har visat att det minskar riksen för fler allvarliga komplikationer.

Det går bra att ta Sleep Repair

Redasin/rödris innehåller en kolesterosänkande substans, lovastatin, men det är osäkert hur mycket. Det är alltså osäkert viken dos man får i sig. Dessutom är lovastatin inte alls så bra studerat som andra statiner. Det är också en anledning till att lovastatin som läkemedel inte längre är godkänt i Sverige.

Sen finns det vissa som hävdar att det räcker att sänka kolesterolet, vilket redasin till viss del kan hjälpa till med. Men jag skulle själv ta ett läkemedel som både sänker koletserolet och skyddar för allvarliga komplikationer, istället för något som är mindre studerat.

Det går troligen bra att prova Sleep Repair med dina andra mediciner. Som ”alla andra” kosttillskott finns det inga studier som har testat kombinationen men det är inga konstiga ingredienser i Sleep Repair så det bör gå bra.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes