Hem > Interaktion > Är det skadligt för levern att kombinera alkohol och läkemedel?

Är det skadligt för levern att kombinera alkohol och läkemedel?

Man hör ofta att och är skadligt för levern. Men om man tar många och även dricker måttliga mängder alkohol eller tar mycket paracetamol, kan inte det också vara skadligt för levern? För alla läkemedel metaboliseras väl i levern?

Anna

De allra flesta läkemedel metaboliseras (bryts ner) i levern. Men det finns en del som utsöndras direkt via njurarna och urinen utan att först ha metaboliserats i levern.

Det är egentligen aldrig bra att dricka alkohol och samtidigt ta läkemedel. Men det beror på hur mycket du dricker och vilka läkemedel du tar. Generellt sett – ju mer desto sämre.

I levern finns en massa olika . Det är proteiner som hjälper till att påskynda kemiska processer i kroppen, t ex av läkemedel i levern. I och med att det finns flera olika enzym bryter de ned olika läkemedel och andra kemiska substanser vi får i oss.

Det kan bildas giftiga metaboliter

I just fallet alkohol och paracetamol bryts det ned av exakt samma enzym. När det då finns både alkohol och paracetamol i kroppen blir det köbildning till enzymet. Den kemiska strukturen på alkohol och paracetamol gör att alkohol bryts ner först och paracetamol efter det. Då kommer det under en längre tid att finnas höga doser av paracetamol i levern som inte bryts ner. Höga doser under en längre tid är skadligt för levern då det blidas giftiga metaboliter (nedbrytningsprodukter). Skada uppstår efter någon/några dagar och går inte att reparera. Obehandlad leder den till döden. Denna reaktion kan också ske vid intag av extra höga doser paracetamol, mer än 10 gram per dygn.

Sådan här påverkan mellan läkemedel och alkohol kan finnas mer eller mindre för alla läkemedel. Därför är det en bra tumregel att inte dricka alkohol om du tar läkemedel. Däremot är det ofta OK att någon gång ta ett glas vin eller öl till maten, trots att du behandlar med läkemedel.

För säkerhets skull, läs alltid läkemedlets bipacksedel eller kolla i FASS på nätet.

Mer info om paracetamol och alkohol hittar du här.

LÄS MER: Det är oftast en dålig idé att blanda läkemedel och alkohol.


Komplettering 6 maj (fick detta av en kompis som också är apotekare):

Men man ska nog skilja på tillfälligt alkoholintag (akut fylla) då paracetamol i normal dos INTE är farligt för levern, snarare skyddar alkoholen från att den toxiska metaboliten kan bildas eftersom levern prioriterar alkoholen och paracetamol hinner utsöndras. Vid alkoholism har levern blivit väldigt upp-speedad och jättebra på att metabolisera paracetamol vilket kan ge leverskador då stora mängder toxisk metabolit kan bildas och glutationet kan ta slut…

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.