Hem > Biverkning > Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

Jag äter sedan i förrgår pga halsfluss. Börjar känna mig bättre och tänkte gå på en fest jag är bjuden till imorgon lördag.

Men kan jag dricka när jag tar antibiotika?

Undrande…

Ja, det kan du, men i måttliga mängder eftersom du äter antibiotika för att du är sjuk.

Alkohol påverkar inte effekten av antibiotika, inte heller påverkar antibiotikan alkoholens effekt. Däremot kan en större mängd alkohol och uttröttning sätta ner kroppens immunförsvar och försämra läkeprocessen.

Undvik dricka alkohol när du tar Flagyl och Dalacin

Dock finns några antibiotikapreparat som i kombination med alkohol kan ge i form av kraftig ansiktsrodnad, huvudvärk, och illamående. Ett exempel är Flagyl, som bland annat ges mot vissa infektiösa diarrésjukdomar. Preparatet kan ge en antabuseffekt när det kombineras med alkohol – du får svåra obehag som kraftig ansiktsrodnad, dunkande huvudvärk, hjärtklappning och en känsla av andnöd. Du mår också illa och kräks.

Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika? Biverkning Film Infektion Interaktion alkohol antibiotika Dalacin Flagyl halsfluss

Ett annat , Dalacin, retar slemhinnan i magen. Det gör även alkohol. Om du kombinerar alkohol och Dalacin retar du magen dubbelt.

LÄS MER: Därför är alkohol och läkemedel oftast en dålig kombination.

 

Mer information om biverkningar:

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

15 kommentarer

 1. hejsan vill gärna ha svar på den här frågan!
  jag har fått urinvägsinfektion och ska börja med antibiotika idag, och tänkte hoppa över den på lördag för att jag tänkte dricka alkohol, och sen börja med den på söndag igen? är det dumt gjort? eller händer det ingenting?

 2. Du ska INTE göra avbrott i din antibiotika-behandling. Om du gör avbrott får kvarvarande bakterier chans att växa vidare och det blir svårare att bli av med din UVI.
  Fortsätt din behandling utan avbrott och drick måttligt med alkohol. Det är det bästa du kan göra.

 3. Hej!
  Jag går på Bactrim, och undrar om det kan ge mycket bieffekter om jag skulle dricka alkohol i samband med detta? Jag undrar även hur mycket alkohol man kan konsumera. Några glas vin?

 4. Hej Mimmi. Alkohol påverkar inte effekten av Bactrim men det är ändå bra om du är försiktig eftersom du har en sjukdom i kroppen. 1-2 glas vin en kväll går bra.

 5. Jag har nyligen fått Augmentin utskrivet i Bulgarien för en inflammation i en blodådra, skulle ett par öl eller lite vin vara något farligt? Tacksam för svar! Mvh, Anton

 6. Hej. Troligen inte, men ta det försiktigt, låt det stanna vid ”ett par öl eller lite vin ” tills du är frisk.

 7. Jag påbörjde en antibiotikakur idag för ett sår jag har på foten som fått foten att svullna upp, det jag fick utskrivet heter Flucloxacillin Orion, är det okej att dricka alkohol under de tio dagar jag ska äta antibiotikan?

 8. Ja, det är det, men låt det stanna vid 1-2 glas vin.

 9. Hejsan, jag har precis fått lunginfammation /infekterad lunga & jag äter pencilin / antibiotika, fick medicinen igår & mår redan lite bättre idag! Och tänkte fall man vilar ut sig 4-5 dagar fall de skadar & dricka lite öl då ?

 10. Hej Daniel
  Tacksam om du ställer din fråga här istället: https://www.fragaapotekaren.se/stall-en-fraga
  Hälsn Fredrik

 11. Hej! Jag började med antibiotika igår och på kvällen sedan så drack jag ungefär sex groggar. Har läst att man kan dricka motlig mängd alkohol men antar att jag druckit lite mer än rekommendationen. Har oxå ondare i magen idag, kan det ha påverkat mig?

 12. Hej Denise. Sex groggar är inte måttliga mängder direkt att dricka samma kväll som du börjat med antibiotika. Det kan absolut förklara att du har mer ont i magen idag. Aja baja 😉

 13. Hej hej hallå !
  Jag har ätit Flucloxacillin Orion 1g tre om dagen i 2 dagar ska göra det i 7, tänkte dricka några öl (endast öl) men grabbarna imorgon, är det okej? Har inga hjärtproblem i dagsläget.
  Läste tidigare inlägg att det är okej i måttligmäng, men vad är det då? 1-2 st öl eller går det bra med 7-10 st ?
  Tack på för hand !

 14. Hej Kim
  Vad tycker du själv är en måttlig mängd? Med lite sunt förnuft kommer du långt, och 7-10 öl är inte en måttlig mängd. Du äter antibiotika av en anledning – du har en infektion i kroppen. Klart du ska gå ut med polarna men ta det lugnt med ölen, det kommer fler kvällar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.