Hem > Biverkning > Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika?

Jag äter sedan i förrgår pga halsfluss. Börjar känna mig bättre och tänkte gå på en fest jag är bjuden till imorgon lördag. Men kan jag dricka när jag tar antibiotika? Är det farligt? Kan något allvarligt hända?

Undrande…

Rent allmänt gäller regeln att ?vara försiktig med alkohol när man samtidigt medicinerar med något läkemedel. Om en medicin är olämplig att kombinera med alkohol ska det finnas information om detta i som följer med medicinen. Ta därför för vana att alltid läsa bipacksedeln.

Ja, du kan dricka alkohol samtidigt som du tar antibiotika, men i måttliga mängder eftersom du äter antibiotika för att du faktiskt är sjuk.

Nej, inget farligt eller allvarligt kan hända om du kombinerar alkohol och vanligt penicillin. Däremot finns det vissa antibiotika som du ska vara väldigt försiktig med att kombinera med alkohol. Mer om det längre ner.

Alkohol kan påverka kroppens immunförsvar

Alkohol påverkar inte effekten av antibiotika, inte heller påverkar antibiotikan alkoholens effekt. Däremot kan en större mängd alkohol och uttröttning sätta ner kroppens immunförsvar och försämra läkeprocessen.

Om du har en svår infektion i kroppen så ska man inte dricka alkohol (lusten finns väl inte heller just då) eftersom kroppen har ”fullt upp” med att bekämpa . Om du då dricker alkohol måste kroppen först ta hand om det ”gift” som alkohol faktiskt är. Först därefter återupptas infektionsbekämpningen. Det tar alltså längre tid för kroppen att ta död på infektionen, och det vill nog ingen.

Undvik dricka alkohol när du tar Flagyl och Dalacin

Dock finns några antibiotikapreparat som i kombination med alkohol kan ge väldigt obehagliga i form av kraftig ansiktsrodnad, huvudvärk, hjärtklappning och illamående. Ett exempel är Flagyl, som bland annat ges mot vissa infektiösa diarrésjukdomar. Preparatet kan ge en antabuseffekt när det kombineras med alkohol – du får svåra obehag som kraftig ansiktsrodnad, dunkande huvudvärk, hjärtklappning och en känsla av andnöd. Du mår också illa och kräks. Du bör vänta i minst ett dygn efter behandling med Flagyl innan du dricker alkohol för att minska risken för sådana biverkningar.

Kan jag dricka alkohol när jag tar antibiotika? Biverkning Infektion Interaktion alkohol antibiotika Dalacin Film Flagyl halsfluss

Ett annat antibiotikum, Dalacin, retar slemhinnan i magen. Det gör även alkohol. Om du kombinerar alkohol och Dalacin retar du magen dubbelt.

Eftersom det kan vara svårt att veta och komma ihåg vilka läkemedel man kan dricka alkohol tillsammans med och vilka man absolut inte kan eller ska dricka alkohol med, brukar den generella rekommendationen vara att inte kombinera alkohol och läkemedel.

LÄS MER: Därför är alkohol och läkemedel oftast en dålig kombination.

 

Mer information om biverkningar:

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

16 kommentarer

 1. Hej Kim
  Vad tycker du själv är en måttlig mängd? Med lite sunt förnuft kommer du långt, och 7-10 öl är inte en måttlig mängd. Du äter antibiotika av en anledning – du har en infektion i kroppen. Klart du ska gå ut med polarna men ta det lugnt med ölen, det kommer fler kvällar.

 2. Hej hej hallå !
  Jag har ätit Flucloxacillin Orion 1g tre om dagen i 2 dagar ska göra det i 7, tänkte dricka några öl (endast öl) men grabbarna imorgon, är det okej? Har inga hjärtproblem i dagsläget.
  Läste tidigare inlägg att det är okej i måttligmäng, men vad är det då? 1-2 st öl eller går det bra med 7-10 st ?
  Tack på för hand !

 3. Hej Denise. Sex groggar är inte måttliga mängder direkt att dricka samma kväll som du börjat med antibiotika. Det kan absolut förklara att du har mer ont i magen idag. Aja baja 😉

 4. Hej! Jag började med antibiotika igår och på kvällen sedan så drack jag ungefär sex groggar. Har läst att man kan dricka motlig mängd alkohol men antar att jag druckit lite mer än rekommendationen. Har oxå ondare i magen idag, kan det ha påverkat mig?

 5. Hejsan, jag har precis fått lunginfammation /infekterad lunga & jag äter pencilin / antibiotika, fick medicinen igår & mår redan lite bättre idag! Och tänkte fall man vilar ut sig 4-5 dagar fall de skadar & dricka lite öl då ?

 6. Jag påbörjde en antibiotikakur idag för ett sår jag har på foten som fått foten att svullna upp, det jag fick utskrivet heter Flucloxacillin Orion, är det okej att dricka alkohol under de tio dagar jag ska äta antibiotikan?

 7. Jag har nyligen fått Augmentin utskrivet i Bulgarien för en inflammation i en blodådra, skulle ett par öl eller lite vin vara något farligt? Tacksam för svar! Mvh, Anton

 8. Hej!
  Jag går på Bactrim, och undrar om det kan ge mycket bieffekter om jag skulle dricka alkohol i samband med detta? Jag undrar även hur mycket alkohol man kan konsumera. Några glas vin?

 9. hejsan vill gärna ha svar på den här frågan!
  jag har fått urinvägsinfektion och ska börja med antibiotika idag, och tänkte hoppa över den på lördag för att jag tänkte dricka alkohol, och sen börja med den på söndag igen? är det dumt gjort? eller händer det ingenting?

  • Du ska INTE göra avbrott i din antibiotika-behandling. Om du gör avbrott får kvarvarande bakterier chans att växa vidare och det blir svårare att bli av med din UVI.
   Fortsätt din behandling utan avbrott och drick måttligt med alkohol. Det är det bästa du kan göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.