Hem > Depression > Går det bra att kombinera Citalopram och omeprazol?

Går det bra att kombinera Citalopram och omeprazol?

Jag är 59 år och behandlas för depression och magbesvär. Jag tar 10 mg/dag, läkarordination, och 20 mg/1/dag, egen ordination.

Kan Citalopram och omeprazol ge negativa effekter när de kombineras?

viviiva

Det är egentligen inte en bra kombination, halten av citalopram kan öka i blodet om du samtidigt tar omeprazol, eftersom de bryts ner av samma enzym i levern. Risken kan öka för vissa biverkningar såsom oregelbunden hjärtrytm som kan vara allvarliga eller livshotande.

Du behöver inte känna något

Du bör söka läkarvård om du utvecklar plötslig yrsel, yrsel, svimning, andfåddhet eller snabb eller onormalt starka hjärtslag vid med dessa .

Men det behöver inte alls vara att du kommer känna av något. I så fall kan läkaren förskriva något annat till dig.

Citalopram används framför allt för att behandla depression. Det är ett så kallat antidepressivt läkemedel. Läkemedlet används också för att behandla vissa typer av ångest och även andra former av psykiska besvär. Citalopram tillhör en grupp antidepressiva läkemedel som kallas selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI.

Omeprazol är ett läkemedel som minskar produktionen av magsyra. Läkemedlet kan användas vid halsbränna och sura uppstötningar. Du kan även få läkemedlet för att behandla till exempel i matstrupen och för att läka eller förebygga sår i magsäcken och tolvfingertarmen. Omeprazol kan även användas för att förebygga eller läka magsår som du kan få vid behandling med vissa läkemedel mot smärta och inflammation, så kallade cox-hämmare eller NSAID, till exempel Naproxen, Ipren eller Diklofenak. Sådan förebyggande medicinering är särskilt viktig om du tidigare har haft magsår.

LÄS MER: Citalopram kan vara ett alternativ till Sertralin?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.