Hem > Användning > Vilken kost motverkar behandlingen med Letrozol?
motverkar
Foto: Asierromero

Vilken kost motverkar behandlingen med Letrozol?

Jag är 53 år och undrar vilka ska jag undvika för att ska ha maximal effekt? Vilken kost motverkar behandlingen med Letrozol? Finns det livsmedel som hjälper behandlingen?

Jag har ätit Letrozol i snart två år som efterbehandling efter att jag opererade bort två tumörer inklusive höger bröst i juli 2016.

Sedan aug 2017 äter jag en rejäl vegetarisk/vegansk kost till lunch varje dag på min skola och t ex mycket nötter över huvudtaget för jag har trott att det skulle hjälpa mig att hålla mig frisk. Har jag istället motverkat behandlingen?

Jag tar följande läkemedel och tillskott:

  • Letrozol 2,5 mg/dag
  • Levaxin 100 mikrogram/dag
  • Omeprazol 20 mg/dag
  • Bispropolol 2,5 mg/dag
  • B6 400 mg/dag
  • Lactiplus 1/dag
  • D-vitamin 1/dag
  • Eskimo 3 1000 mg

Jag äter Levaxin sedan 30 år (efter strålbehandling mot Hodgkins). På hälsokostaffären sa de att jag inte kunde Levaxinet med , som jag tänkte prova för att lindra artrosen (som blir sämre av Letrozol). Stämmer detta? Är det nåt annat som inte går att kombinera med Levaxin?

Lena LH

Om du tar Letrozol var din tumör hormonkänslig, vilket betyder att tumörens tillväxt stimulerades av det kvinnliga könshormonet östrogen.

När du behandlar med den typen av läkemedel är det bra att undvika kost som innehåller fytoöstrogener. Det är växtämnen som liknar kroppens eget östrogen, och som skulle kunna utöva en viss stimulerande effekt på östrogenreceptorer och därmed möjligen öka bröstcancerrisken. Det finns även studier som talar för att fyto-östrogener skulle kunna interagera med och hämma effekten av antiöstrogener som letrozol och tamoxifen. Fytoöstrogener finns bland annat i nötter, oljeväxter, broccoli, linfrön och brysselkål. Det är dock inte alls klarlagt att det finns ett samband med bröstcancer, och vilka doser som gäller. Troligen behövs väldigt höga doser för att risken ska öka och effekten av behandling ska minska.

Kosttillskott kan motverka cancerbehandling

Enligt en artikel i Läkartidningen 2005 skulle preparat och kosttillskott innehållande soja, övriga fytoöstrogener, vitlök, ginko biloba, echinacea, ginseng, och valeriana möjligen kunna påverka bröstcancerrisk eller -behandling. Däremot är det inte känt på vilket sätt eller i vilken utsträckning.

Du äter redan en bra kost och jag kan inte rekommendera några ytterligare livsmedel som hjälper behandlingen. Fortsätt med mycket frukt, grönsaker, fisk och magert kött. Och efter förmåga. Då har du gjort allt du kan.

Jag har aldrig hört att man inte kan kombinera Levaxin med nyponpulver. Jag hittar inget i Fass om det, eller i den stora vetenskapliga databasen Pubmed om det. Så vad jag kan bedöma kan du testa nyponpulver för din artros.

På dessa länkar kan du läsa mer om dina frågeställningar:

LÄS MER: Motverkar kosten min cancermedicin?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.