Hem > Kosttillskott > Är acaibären verkligen så nyttiga som det påstås?
acaibären

Är acaibären verkligen så nyttiga som det påstås?

Açaìbäret påstås vara ett riktigt superbär inom kostvärlden. Det finns i en massa olika maträtter på hälsosamma caféer och i butikerna exponeras de stort.

Men är acaibären verkligen så himla nyttiga som det påstås?

Acaia

Det kan det vara, men det finns inga långa stora vetenskapliga studier på açaìbäret på människor som har visat de dramatiska effekter som marknadsföringen påstår. Däremot finns det starka marknadskrafter som gärna ser en utveckling där bäret används mer och mer.

Det finns en svensk forskare i Lund som studerade åtta olika bärs förmåga att förebygga bland annat . I den studien såg de att açaí inte alls hjälpte till att förebygga viktuppgång utan tvärtom så gick gruppen som åt açaí upp i vikt och fick även fettlever.

Studien gjordes på möss, men det finns studier på açaí på människor som visat att kvinnor som åt açaí under en månad gick upp i vikt, ökade sitt BMI och fick lite mer bukfetma.

Acaibären kan vara en del av en hälsosam livsstil

Jag tror mer på en blandad kost, där du äter mycket frukt och grönsaker, en blandning av fisk och kött, samt efter lust och förmåga. I denna mix kan açaìbäret absolut vara en del, men det finns inga vetenskapliga stöd för att bygga hela sitt liv kring det.

Denna fråga besvarades i nr 47 2017.

Enligt Wikipedia är Assai, acai eller acaii frukten från flera olika palmer i assaipalmsläktet. frukten är gul och vit inuti det blåskimrande skalet och bären är små.

  • assaipalm (Euterpe edulis)
  • mata-assaipalm (Euterpe precatoria)
  • para-assaipalm (Euterpe oleracea)

Sedan 2005 säljs assaibäret i USA och Europa, främst som bantningsmedel. Bäret har inte fler än de flesta andra frukter. För de utlovade resultaten, bland annat eller sexuell stimulans, finns inga vetenskapliga bevis.

LÄS MER: Vetenskap och fakta är grunden här på FA

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.