Hem / Artros / Finitro låter för bra för att vara sant vid artros

Finitro låter för bra för att vara sant vid artros

På Facebook såg jag ett inlägg, som verkade vara reklam för ett preparat som heter Finitro. Företaget utlovar i princip bot för allehanda ”reumatiska” sjukdomar. ”Finitro Forte Plus ger fantastiska resultat vid behandling av artrit, reumatism och andra ledsmärtor” skriver de. Det låter nästan för bra för att vara sant. Vad känner du till om det.

/Sven

Finitro är ett som innehåller bland annat , och hyaluronsyra.

Det finns inga vetenskapliga medicinska studier på den produkten som visar de effekter som företaget påstår. Det holländska företaget bakom Finitro bryter mot läkemedelslagen eftersom de hävdar medicinska effekter. Men eftersom de verkar från Holland kan svenska myndigheter inte göra något.

Finitro är inte bättre än sockerpiller

Varken kollagen, glukosamin eller hyaluronsyra har i upprepade vetenskapliga undersökningar visat sig ha någon effekt jämfört med sockerpiller, . Socialstyrelsen menar i en utvärdering att glukosamin varken har effekt på smärta eller funktion vid artros i knä och höft. Dessutom är det tveksamt om kollagen överhuvudtaget tas upp av kroppen och når lederna när det tillförs i tablettform.

Det enda som är positivt är väl att det troligen heller inte finns några .

Jag skrev om Finitro i Reumatikervärlden nr 4 2014, ”Svenska läkare såga Finitro: Ingen effekt”.

Så mitt råd till dig, och alla andra, är att strunta i Finitro. Läs här vad du ska göra istället.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *