Hem / Hemmets Journal / Finns det något kosttillskott som hjälper vid förkylning?
förkylning

Finns det något kosttillskott som hjälper vid förkylning?

Jag blir väldigt lätt förkyld. Minst en gång i månaden under vintern får jag en rejäl förkylning och det är riktigt tröttsamt. Finns det några som jag kan ta för att hjälpa mig att bli mindre sjuk?

Berit

Det finns en del och genomgångar som har undersökt om kosttillskott som C-vitamin, (echinacea), vitlök och kan motverka förkylning.

C-vitamin verkar inte minska förekomsten av förkylning. Däremot verkade regelbunden användning av C-vitamin kunna lindra sjukdomsförloppet något. För röd solhatt finns det inte heller några tydliga bevis för effekt. Flera av studierna som har undersökt effekterna av vitlök konstaterades vara av låg kvalitet. Dock var det en studie som visade att de personer som åt vitlökstillskott varje dag i tre månader hade färre förkylningar. Zink i höga doser visades kortade ner förkylningstiden. Däremot visades varken ginseng eller D-vitamin ha bevisad effekt mot förkylningar. Det behövs helt enkelt fler studier inom området.

Dessa resultat gäller dock på gruppnivå, enskilda personer kan uppleva både bättre eller ingen effekt alls. På apoteken och i hälsokostbutikerna finns till exempel Kan Jang och Echinaforce att prova.

Denna fråga besvarades i nr 5 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *