Hem / Hemmets Journal / Fungerar Coffee & Konjac för att gå ner i vikt?

Fungerar Coffee & Konjac för att gå ner i vikt?

Många har problem med vikten, så även jag. Läste om ett preparat som heter Coffee & Konjac (märkligt namn). Det stod att det balanserar blodsockret, att det bidrar till viktminskning och balanserar ämnesomsättningen.

Känner du till detta?

Stig

Det finns många preparat som påstår att de sänker vikten. Jag sökte lite i världens största databas för medicinska vetenskapliga , Pubmed, och det finns en del mindre studier som visar att substansen glukomannan, som finns i Coffee & Konjac, kan ha en viss effekt att sänka vikten. Samtidigt finns det också studier som inte lyckats visa någon positiv effekt på viktminskning. Så det är inte helt säkert.

Det finns också en metaanalys, där man slagit samman resultat från flera mindre studier, som inte visar någon övertygande effekt på viktminskning.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA har undersökt glukomannan och kommit fram till att det finns vetenskapliga bevis för att påstå att glukomannan kan bidra till viktnedgång när det kombineras med en energisnål diet.

Då blir ju frågan, är det produkten i sig eller den energisnåla dieten som ger effekten? Du får prova dig fram. Det kanske räcker med rätt kost och daglig fysisk aktivitet?

Denna fråga besvarades i nr 36 2015.