Hem / Hemmets Journal / Fungerar kaffe som bantningsmedel?

Fungerar kaffe som bantningsmedel?

Jag har läst reklam om ett nytt sorts kaffe som heter , som ska fungera som bantningsmedel. Genom att dricka tre koppar om dagen, gärna i anslutning till måltid, skulle man gå ner fem kilo på ett år. Utan att man ändrar sina levnadsvanor i övrigt. Är detta möjligt?

Hedvig

Enligt tillverkaren är Coffee Slender ”ett bestående av välsmakande kaffe som innehåller extra mycket klorogensyra från gröna och orostade kaffebönor. Forskare tror att klorogensyra kan påverka hur kroppen bryter ner fett, vilket i sin tur kan resultera i viktminskning.” Vanligt kaffe innehåller dock för lite klorogensyra för att ge dessa effekter.

Svårt att dra några säkra slutsatser

Det finns några enstaka som har visat de effekter du beskriver. Det är studier på som mest 30 friska frivilliga och som längst uppemot 12 veckor. Men de är egentligen för små och för korta studier för att kunna dra några säkra slutsatser om preparatets effekt. Samtidigt kostar det drygt 20 kr om dagen att använda det.

Jag skulle istället rekommendera att du drar ner på kolhydratrik kost som potatis och pasta, och äter mer fisk, kött och grönsaker istället. Du bör också undvika sötsaker och röra på dig 30 minuter per dag.

Fungerar kaffe som bantningsmedel? Hemmets Journal Kosttillskott bantning Coffee Slender kaffe klorogensyra kosttillskott

Denna fråga publicerades i nr 11 2014.


Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Tipsa en vän - klicka på dela-knapparna nedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

I footnotes