Hem > Kosttillskott > Vad är Spirulina och varför ska jag ta det?
spirulina
Spirulina är ätbara, spiralformade cyanobakterier som egentligen är blågröna alger. Studier har visat att spirulina kan sänka blodfettnivåer och stärka immunförsvaret.

Vad är Spirulina och varför ska jag ta det?

Spirulina verkar väldigt hett just nu. Det ingår i en massa nyttig mat och påstås ha flera hälsofördelar. Men vad är det egentligen och varför ska jag äta det?

Wiveca

Spirulina är ett samlingsnamn på ett släkte ätbara, spiralformade cyanobakterier som egentligen är blågröna alger. Det är en organism som utnyttjar solen som energikälla i med koldioxid.

Studier har visat att kan användas som ett komplement till skolmedicin, bland annat genom att sänka blodfettnivåer samt stärka immunförsvaret. Spirulina innehåller även antioxidanten fykocyanin, som påstås ha antiinflammatoriska egenskaper.

Det har tidigare använts som föda runt om i världen, bland annat av aztekerna i Mexiko, samt i områden kring nuvarande Chad i Afrika. I båda fall växte mattor av mikroalgen vid ytan i små sjöar eller dammar för att därefter skördas, soltorkas, brytas i mindre bitar och ätas.

Idag odlas mikroalgen över hela världen och klassas av många forskare som ”super food”, till följd av sitt rika näringsinnehåll. Bland annat innehåller spirulina 180 procent mer än mjölk, 670 procent mer än tofu, 3 100 procent mer betakaroten än morötter och 5 100 procent mer järn än spenat.

Denna fråga besvarades i nr 49 2018.

LÄS MER: Det finns inga vetenskapliga bevis att ArtroFlex funkar.

 

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.