Hem > Kosttillskott > Vilka bröd är nyttigast för mig som har cancer?
bröd

Vilka bröd är nyttigast för mig som har cancer?

Jag har opererat bort ett bröst på grund av bröstcancer och tar nu Tamoxifen. Försöker bra kost, promenerar med stavar varje dag, och tränar hemma på motionscykel varje dag. Gör dessutom coreövningar för ländryggen och arbetar 15 timmar i månaden som senior.

Fytoöstrogener finns i soja, råg, linfrö, , bönor, jordnötter och solrosfrön, men jag undrar vad ska jag äta för nyttigt bröd? Har ätit nyttigt som innehåller soja, linfrö, solrosfrön och råg i många år. Finns fytoöstrogener i annan mat/dryck? Ska jag välja glutenfritt bröd?

Gunnel

Det är bra att du håller dig aktiv och tränar. Fortsätt med det.

Allt handlar om dos, alltså hur mycket du äter. Att helt förbjuda någon att äta bröd är inte vettigt tycker jag. Så du kanske snarare ska dra ner på din konsumtion av bröd, men istället äta sådant som du verkligen gillar och bara ta en eller två skivor. Läs mer om hos Brödinstitutet.

Andra livsmedel som innehåller fytoöstrogener är havre, fullkornsbröd av råg, krossade linfrön, linfröolja, plommon, äpplen, broccoli, fet fisk och solrosfrön.

Glutenfritt tycker jag inte att du ska välja, så länge du inte har en konstaterad . Det finns inge vetenskapliga studier som visar att det är positivt.

Om du fortfarande är osäker tycker jag att du ska kolla med en dietist. Vänd dig till din vårdcentral som ska kunna hjälpa dig vidare.

Denna fråga besvarades i nr 12 2018.

LÄS MER: Visst går det att sänka blodtrycket utan medicin?

 

_____________________________________________________________

Vill du ha mer?

Prenumerera på nyhetsbrevet. Kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning?

Hittade du inte vad du letade efter? Sök i rutan nedan:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.