Hem > Hemmets Journal > Är MSM så bra som det sägs i reklamen?
MSM

Är MSM så bra som det sägs i reklamen?

En väninna till mig, som normalt är ganska skeptisk till kosttillskott och naturmedel, började använda något som heter MSM, efter tips från en kollega.

Nu är väninnan helt såld och tycker att jag också ska börja. Hon menar att det gjort henne piggare, att håret växer bättre och att hennes onda knä inte värker lika mycket.

Vad är det här MSM för något?

Suzanne

MSM är ett kosttillskott som innehåller metylsulfonylmetan. Det beskrivs som organiskt svavel, som kroppen påstås behöva för en mängd olika saker. Bland annat påstås det ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper och sägs vara bra vid artros.

Svårt att säga att MSM fungerar

Problemet är att det inte finns några stora vetenskapliga studier av bra kvalitet som visar att det stämmer. Därför är det också svårt att säga att det verkligen fungerar. I de små studier som trots allt har gjorts är MSM inte bättre än placebo, så kallade sockerpiller. I några av de små studierna har patienterna upplevt lite mindre smärta och förbättrad funktion i knät, men det är oklart om det är av klinisk betydelse.

Jag kan inte rekommendera dig, eller någon annan, att använde MSM. Samtidigt går det inte att helt och hållet avfärda det. Vissa människor upplever att de blir bättre. Du får helt enkelt testa själv och se hur det går.

LÄS MER: Preparatet hjälper inte mot reumatisk värk.

LÄSTIPS: Längre artikel i Reumatikervärlden.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 23 2015.

UPPDATERAD 2016-01-11

Eftersom MSM inte är ett läkemedel förs ingen statistik över biverkningar. Men det som finns rapporterat/skrivet på nätet är ökad tarmaktivitet, samt illamående, diarré och huvudvärk. Därför är det väldigt svårt att säga med säkerhet vilka nackdelar det har.

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

2 kommentarer

  1. Hej.
    Jag har länge användt MSM och trodde att det bara var skit. Jag fick diarré, huvudvärk etc i början, men när jag läste om andras erfarenheter och att de hade haft samma som jag gick det över liksom mina symtom. Detta kallas utrensning, alltså kroppen rensar ut slaggprodukter som den kan ha samlat på sig länge. Jag ändrade min kost totalt och tog ett kryddmått MSM varje dag och har knappt varit sjuk efter det. Jag hade även inflammation i armen som värkte något så fruktansvärt att jag inte kunde röra armen. Efter att jag ändrat kosten och börjat med MSM så har jag blivit bättre. Jag tycker att det stämmer att håret naglarna och huden har blivit bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.