Hem > Hemmets Journal > Kan kortison ersättas med något annat?
kortison

Kan kortison ersättas med något annat?

Jag har fått muskelreumatism och måste använda kortison under en längre tid. Jag mår enormt dåligt av kortison; jag får sömnsvårigheter, hjärtklappning, svettning med mera.

Finns det något kosttillskott som jag kan ersätta kortisonet med?

Lennart

Muskelreumatism är en sjukdom som även kallas polymyalgia reumatika. Den kan vara ganska besvärlig och ger smärta och stelhet i kroppen. Orsaken är okänd men i vissa fall har inflammation i ledkapslar och blodkärl kunnat konstateras.

Tyvärr finns det inga bra effektiva kosttillskott som du kan ta för att ersätta kortison. Kortison är normalt ett väldigt effektiv läkemedel vid inflammationer, men det är tyvärr förknippat med en hel del biverkningar, som de som du räknar upp. Det enda jag kan rekommendera dig är att du pratar med din läkare om att eventuellt sänka dosen, det kan göra att biverkningarna minskar. Samtidigt vill du ju ha en så pass hög dos så att sjukdomen ger med sig.

Vanligen ges en högre dos i början av behandlingstiden. Vanligen mår personen med sjukdomen snabbt betydligt bättre efter insatt behandling. Läkemedelsdosen trappas ner långsamt men du kan behöva fortsätta ta en liten dos läkemedel under ett till två år, ibland ännu längre.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 31 2016.

LÄS MER: Kan jag ta kortison med mina hjärtmediciner?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.