fbpx
Hem > Kosttillskott > Läkemedelsverket förbjuder CBD-olja
CBD-olja

Läkemedelsverket förbjuder CBD-olja

Produkter som kallas CBD-olja, som innehåller cannabidiol (CBD) är läkemedel. Det slår Läkemedelsverket fast efter avslutade tillsynsärenden. Eftersom läkemedelslagstiftningen ställer krav på att läkemedel ska vara godkända eller registrerade, är försäljningen av dessa produkter inte tillåten.

– Produkter som används för att behandla sjukdomsymptom måste vara kontrollerade och godkända. Det handlar helt enkelt om patientsäkerhet, säger Lena Björk, direktör Läkemedelsverket.

Det är tre företag som berörs av Läkemedelsverkets beslut; Nordic Med Can, Curious Oak och Nirvara. Bolagen har möjlighet att överklaga Läkemedelsverket beslut till förvaltningsrätten i Uppsala.

Besluten omfattar bland annat oljor, kapslar och inhalationslösningar innehållande cannabidiol (CBD). Cannabidiol används för behandling av olika sjukdomar, och produkterna (bl a CBD-olja) har också sålts i detta syfte.

Läkemedelslagstiftningen ställer krav på att läkemedel ska vara godkända eller registrerade. Dessa produkter är inte godkända och därför är försäljningen inte tillåten. Företag som vill utveckla läkemedel baserade på cannabidiol kan göra det inom ramen för läkemedelslagstiftningen.

Läkemedelsverket uppmanar personer som har ett medicinskt behov av och har använt cannabidiol i detta syfte, att kontakta sin läkare för samtal om möjliga behandlingsalternativ.

LÄS MER: Vågar jag blanda CBD-oljan med mina andra mediciner?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.