fbpx
Hem > Kvinnligt > Gravid > Vilka huvudvärkstabletter kan jag ta när jag är gravid?

Vilka huvudvärkstabletter kan jag ta när jag är gravid?

Välj paracetamol

Kan jag använda Microlax när jag är gravid?

Jag är gravid just nu och får huvudvärk från och till. Jag undrar om jag kan ta någon huvudvärkstablett då, och vilken jag kan ta i så fall?

Anna

Generellt sett är det bra att använda så lite läkemedel som möjligt under graviditeten. Men om du verkligen behöver det kan du använda huvudvärkstabletter som innehåller paracetamol, t ex Alvedon och Panodil. Dessa anses ofarliga i rekommenderade doser för gravida.

Stockholms läns landsting har utvärderat paracetamol vid graviditet och kommit fram att det kan användas utan ökad risk. Så här skriver de i sin bedömning:

”Det finns betryggande erfarenhet av behandling med paracetamol under graviditet. Paracetamol är i Europa ett av de mest använda analgetika/antipyretika, och inga säkerställda risker har påvisats i normala doser. Vid enstaka kraftig överdosering (självmordsförsök) tycks inte heller någon påvisbar riskökning finnas.”

Undvik huvudvärkstabletter baserade på salicylsyra

Däremot ska du undvika läkemedel som är baserade på salicylsyra, exempelvis Ipren, Ibumetin och Aspirin, då dessa  kan öka blödningsrisken i kroppen.

Om du kan, istället för att ta medicin, be någon massera dig. Eller lägg dig och vila en stund i ett mörkt rum. Se till att äta, dricka och sova regelbundet.

Skulle du däremot ha regelbunden huvudvärk, under längre tid, och det inte hjälper med läkemedel, ska du kontakta din barnmorska eller läkare.

LÄS MER: Kan jag använda Microlax när jag är gravid?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.