fbpx
Hem > Kvinnligt > Varför fick jag p-piller Estrelen av läkaren?
Estrelen
Designed by Freepik

Varför fick jag p-piller Estrelen av läkaren?

Jag var hos gynekologen i förra veckan och fick utskrivet Estrelen av henne som preventivmedel.

Varför fick jag just det? Jag tänkte inte på det då men det slog mig nu i efterhand varför det blev just det?

Emelie

Läkaren måste ha gjort bedömningen att just detta preparat, Estrelen, var bäst för dig baserat på den undersökning hon gjorde av dig vid tillfället. Hör av dig till gynekologen och be om en motivering om du är osäker.

Estrelen är ett så kallat kombinerat p-piller som innehåller de två hormonerna etinylestradiol och drospirenon. De fungerar på ungefär samma sätt som kroppens egna könshormoner östrogen och gulkroppshormon. Etinylestradiol liknar östrogen. Drospirenon är ett så kallat gestagen, det vill säga ett konstgjort gulkroppshormon.

Kombinerade p-piller skyddar mot graviditet framför allt genom att förhindra ägglossningen. Gestagenet påverkar även slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg får svårare att fästa och utvecklas där. Sekretet i livmoderhalsen blir också tjockare. Det gör det svårt för spermierna att ta sig upp genom livmoderhalsen till livmodern.

P-piller kan även lindra mensvärk. Andra positiva hälsoeffekter av just kombinerade p-piller förutom minskad smärta och blödningar är till exempel minskad risk för äggstocks-, livmoder- och kolorektalcancer. Det finns även visat att kombinerade p-piller kan ha en positiv effekt vid svår form av premenstruella besvär, så kallad premenstruell dysforiskt syndrom, PMDS.

Vid användning av kombinerade p-piller ökar risken för venös blodpropp. Andra biverkningar, som kan variera med gestageninnehåll är bröstsvullnad, humörpåverkan och nedstämdhet.

LÄS MER: Hur värmekänsliga är mina p-piller?

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.