fbpx
Hem > Läkemedel > Användning > Byte > Hur byter jag bäst från sertralin till Brintellix?
från sertralin till Brintellix
Foto: Brooke Cagle on Unsplash

Hur byter jag bäst från sertralin till Brintellix?

Jag har tagit Sertralin i många år, 100 mg mot ångest men också lite depression, och det har fungerat ganska bra. De sexuella biverkningarna är dock påtagliga och jag ska därför byta till Brintellix 10 mg till att börja med. Dels för att bli stabilare psykiskt och dels för att minska biverkningar.

Har gått ner till 75 mg nu sen 8 dagar med ganska stora besvär i form av stora svettningar, magproblem och viss psykisk påverkan i form av oro. Måste jag ner till 50 mg Sertralin innan jag switshar till 10 mg Brintellix?

Antar att det som man vill undvika i bytet är sertogent syndrom? Iom att halveringstiden på Sertralin är lång, hur länge bör jag ligga på 50 mg innan jag byter?

Magnus

Svårt att säga, hittar inget specifikt om byte från sertralin till Brintellix. I och med att du haft 100 mg sedan flera år, uppstår ett visst beroende, som märks av nu när du trappar ner för att byta. Ska försöka resonera mig fram till ett svar.

Doseringsintervallet för sertralin är 50-200 mg. Du ligger på 100, i mitten av det intervallet, och ha gjort det i flera år skriver du.

Doseringsintervallet för Brintellix är 10-20 mg, och du ska börja på 10 mg.

Försök gå ner i små steg i doseringen

De påverkar i stort sett samma system i kroppen, så med det sagt är det nog klokt att försöka gå ner i små steg. Eftersom du nu gått ner till 75 mg, kanske du kan nöja dig med 1 vecka på 50 mg innan du byter till Brintellix. Prova det.

Obs att du inte måste göra på det här sättet, men jag tror att det blir lättare.

Serotonergt syndrom behöver du inte oroa dig för, iom att du byter från det ena till det andra. Om du hade tagit båda samtidigt hade det kunna bli problem, men inte om du byter.

LÄS MER: Kan jag byta rakt av från Brintellix till Sertralin?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.