Hem > Läkemedel > Användning > Därför ska du begära att få en läkemedelsgenomgång
läkemedelsgenomgång

Därför ska du begära att få en läkemedelsgenomgång

Vid en läkemedelsgenomgång går en farmaceut (apotekare eller receptarie) igenom alla dina läkemedel och dina sjukdomar för att på bästa sätt optimera din läkemedelsbehandling. Detta är extra viktigt om du är äldre och/eller har många läkemedel. Ju fler läkemedel du har desto större är risken att de krockar med varandra.

Så här skriver Koll på läkemedel på sin webb:

Socialstyrelsen har … fastställt att patienter som är 75 år eller äldre och som har fler än fem läkemedel förskrivna ska erbjudas en läkemedelsgenomgång minst en gång per år.

Men du måste inte vara minst 75 år gammal och ha mer än fem läkemedel. Många apotek erbjuder denna tjänst gratis eller till en låg kostnad. Prata med personalen på ditt apotek. Apoteket AB erbjuder vad de kallar personlig läkemedelsrådgivning som är kostnadsfritt på de flesta av deras apotek.

TIPS: Prenumerera på nyhetsbrevet så får du våra 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Eftersom allt fler människor lever allt längre, blir vi också sjukare – det är naturligt. Med de medicinska framstegen kan vi idag också behandla allt fler sjukdomar, vilket är bra. Sjukdomar som tidigare var dödliga kan vi idag framgångsrikt bota (lunginflammation, blodförgiftning), eller behandla så att sjukdomen blir av en mer kronisk art (vissa cancerformer).

Krävs arbete för att lyckas

Politikerna har allt mer (tack och lov) insett att det krävs mycket arbete och många insatser från hälso- och sjukvårdspersonal för att optimera läkemedelsbehandling. Det fungerar inte bara att skriva ett recept och tro att patienten hämtar ut och tar medicinen som det är tänkt. För att lyckas krävs information och uppföljning.

  1. Information krävs för att patienten ska veta varför hen ska ta medicinen, på vilket sätt, på vilken tidpunkt, vad patienten kan förvänta sig och vad hen ska göra vid eventuella biverkningar och andra problem.
  2. Uppföljning krävs av läkaren för att säkerställa att det önskade resultatet uppnåddes (normalt bot eller lindring). För framgångsrik uppföljning är det vettigt att läkaren och patienten tillsammans uttalar ett mån med behandlingen. Dessa kan vara:
    1. Att bli frisk
    2. Att blodtrycket ska sänkas ner till det normala
    3. Färre biverkningar – vid t ex byte av behandling

Om det inte lyckas finns det mycket att göra. Prova en annan dos, prova ett annat läkemedel eller helt enkelt göra en genomgång av dina läkemedel på ditt närmaste apotek. Om inte ditt lokala apotek kan erbjuda denna tjänst kan de oftast hänvisa dig vidare till ett annat apotek som kan erbjuda en läkemedelsgenomgång.

Oftast bokas genomgången i förväg på apoteket så att du vet vilken tid du ska komma. Ni sitter ned i lugn och ro i ett avskilt rum och går igenom dina läkemedel och din situation. Du får träffa en specialutbildad farmaceut som utifrån dina behov ger dig råd om dina mediciner för att du ska må så bra som möjligt.

Om genomgången görs på apoteket är det normalt du själv som tar med informationen till läkaren och diskuterar eventuella förändringar.

Om genomgången istället görs på vårdcentralen eller på sjukhuset får läkaren normalt återkoppling av farmaceuten direkt. Läkaren återkopplar sedan till dig med sina förslag på förändringar.

LÄS MER: Har mamma för många läkemedel som krockar med varandra?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga Du får svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.