fbpx
Hem > Läkemedel > Användning > Färre förgiftningar när Alvedon 665 drogs in
förgiftningar

Färre förgiftningar när Alvedon 665 drogs in

Efter det att Alvedon 665 drogs in i somras (1 juni 2018) så har antalet förgiftningar med paracetamol minskat. Det visar statistik från Giftinformationscentralen som Läkemedelsvärlden har tagit del av.

Under 2018 fick Giftinformationscentralen samtal från sjukhus om 1 697 fall av akut förgiftning på grund av överdos av paracetamol. Det är en minskning med drygt nio procent jämfört med året före. Då hade en långvarig uppåtgående trend lett till att sjukvården rapporterade närmare 1 900 fall av förgiftning med paracetamol till Giftinformationscentralen.

Effekten av indragningen syns i Giftinformationscentralens statistik. År 2017 stod paracetamol med fördröjd frisättning för 473 av förgiftningsfallen med paracetamol och 2018 rapporterade sjukvården in 306 sådana fall.

Det betyder att Alvedon 665 stod för nästan hela minskningen av antalet paracetamolförgiftningar. Lite bidrog även en minskning av förgiftningar med paracetamol i kombination med kodein (till exempel Citodon). Samtidigt syntes en mindre uppgång på en procent för övriga paracetamolförgiftningar, enligt Läkemedelsvärlden.

LÄS MER: GUIDE: Välj rätt värktablett för smärtan.

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.