fbpx
Hem > Läkemedel > Användning > Så här åker du utomlands med läkemedel
utomlands med läkemedel
Foto: Stefan Schweihofer från Pixabay

Så här åker du utomlands med läkemedel

När du ska resa utomlands med läkemedel kan det vara bra att ha koll på vilka regler som gäller för medhavda läkemedel. En avgörande faktor är till vilket land du ska resa. Det kan påverka om ett intyg behöver tas med på resan.

För att underlätta i tullen är det bra att ha kvar läkemedlen i originalförpackningarna med apoteksetiketten kvar, där patientens namn finns med. Om det skulle behövas mer läkemedel än vad som tagits med på resan kan det också underlätta att ha med originalförpackningen.

Om du har diabetes, och använder insulin, Glucagon, blodsockermätare samt stickor, bör detta packas i handbagaget, eftersom det bagage som checkas in på flyg alternativt förvaras i ett bagageutrymme på en buss eller bil kan bli utsatt för extrem värme eller kyla. Det händer ibland att incheckat bagage kommer på villovägar och även då är det bra att ha sitt läkemedel i handbagaget. Svenska Diabetesförbundet har tagit fram ett medicinskt intyg som din läkare kan fylla i och som du kan använda vid kontakter med sjukvården utomlands.

Reglerna för att resa utomlands med läkemedel kan skilja sig åt från land till land, även inom EU. Det är reglerna i det land man ska resa till som gäller. Information om vilka regler som gäller för införsel av läkemedel till ett visst land fås från det aktuella landets ambassad i Sverige.

Apoteket har mycket bra information om vad som gäller om man ska ut och resa och behöver ta med sig läkemedel. Apoteket kan i vissa fall också hjälpa till om du behöver intyg för dina läkemedel. Detta gäller ffa narkotikaklassade läkemedel, som t ex sömnmedel, lugnande medel och starka smärtstillande medel.

Apoteket kan också hjälpa till med vaccinationer.

Källor: Janusinfo, Läkemedelsverket, Apoteket

LÄS MER: Hur ser ditt semesterapotek ut inför sommaren?

 

Dela det här med dina vänner

Vill du ha mer?

Prenumerera Nyhetsbrevetet kommer varje onsdag kväll med veckans alla inlägg.
Ställ en egen fråga och få svar direkt till din e-post.
Exklusiva tips Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.